Videospeler inladen...

Primeur voor België: stiltegebied Dender-Mark wordt eerste "Urban Quiet Park"

Midden in het verstedelijkte Vlaanderen en toch een oase van rust: het stiltegebied Dender-Mark bestaat 20 jaar en krijgt een internationaal kwaliteitslabel als "Urban Quiet Park". Als eerste gebied in ons land en nog maar het derde in Europa. De Vlaamse overheid gaat ook lokale initiatieven steunen om "luwte-oases" midden in de stad in te richten. 

In 2001 was de streek tussen de rivieren Dender en Mark, op het snijpunt van de provincies Oost-Vlaanderen en Vlaams-Brabant, een pionier: het stiltegebied Dender-Mark was toen een pilootproject. Intussen telt Vlaanderen tien officieel erkende stiltegebieden. Doodstil hoeft het daar niet te zijn. Een stiltegebied heeft een aangenaam geluidslandschap, met veel natuurlijke geluiden (vogels, bladeren, water…) en zo weinig mogelijk mechanisch lawaai.  

Klik op de kaart om de tien Vlaamse stiltegebieden te ontdekken:

Rust en ruimte zijn schaars in het volgebouwde en met autowegen dooraderde Vlaanderen. Nochtans heeft de coronalockdown aangetoond hoe belangrijk het is om dichtbij huis een kalme plek te kunnen opzoeken. Het stiltegebied Dender-Mark krijgt nu een internationale erkenning als “Urban Quiet Park”, als eerste in ons land.

Andere "Urban Quiet Parks" zijn onder meer Hampstead Heath nabij Londen, Parc Del Montnegre i el Corridor nabij Barcelona en Yangmingshan National Park in Taiwan. Volgend jaar zijn kwaliteitslabels gepland voor vijf parken in Stockholm en ook voor de beroemde begraafplaats Père Lachaise in Parijs. Initiatiefnemer is de internationale organisatie Quiet Parks International. De prijs wordt uitgereikt aan de lokale besturen in centrum De Helix in Geraardsbergen.

Bekijk hier een reportage uit "Laat" met Dirk Sturtewagen (Waerbeke) in het stiltegebied Dender-Mark en Kaat Smets (Departement Omgeving van de Vlaamse overheid) in Gent:

Videospeler inladen...

“20 jaar toegang bieden tot rust en mensen inspireren om naar het geluid van de natuur te luisteren, dat is uniek, zegt Ulf Bohman van Urban Quiet Parks over Dender-Mark. "Hopelijk is deze prijs een voorbeeld voor de wereld."  De stiltebeweging Waerbeke, die werkt vanuit het stiltegebied Dender-Mark, is verheugd met de onderscheiding: "Door rustige gebieden te erkennen en te bekronen en door mensen uit te nodigen om naar de stilte buiten zichzelf te luisteren, helpen we hen ook de stilte in zichzelf te vinden," reageert coördinator Dirk Sturtewagen.

Mensen inspireren om naar het geluid van de natuur te luisteren

Luwte-oases in de stad

De Vlaamse overheid is ook van plan om zogenoemde “luwte-oases” te stimuleren in de directe woon- en werkomgeving. Dat kan een park zijn, maar ook andere rustige, plekjes in de buitenlucht met wat groen of aan de waterkant. Ze bieden rust voor de zintuigen, beschutting, afzondering en geborgenheid én ze zorgen voor een buurtgevoel in het hart van steden en gemeenten. De voorbije jaren waren er al dergelijke lokale initiatieven in Gent en Mechelen. Nu zet de Vlaamse overheid er haar schouders onder.

Vlaanderen is eigenlijk één grote stadsregio, die rood kleurt op de  Quitness Index van de Europese Unie. Geluidsoverlast is na fijnstof de op één na belangrijkste milieu-oorzaak van gezondheidsproblemen. 1 op de 5 Europeanen wordt blootgesteld aan geluidsniveaus die schadelijk kunnen zijn voor de gezondheid. Ook in Vlaanderen. Te veel lawaai kan leiden tot stress, slaapstoornissen, hoge bloeddruk of hartproblemen. 

Twee jaar geleden bleek uit de eerste stilte-enquête in Vlaanderen dat zeven op de tien Vlamingen stilte en rust levensbelangrijk vinden. En we zoeken en vinden die vooral in de natuur.

Vanuit het stiltegebied Dender-Mark is al jaren de stiltebeweging Waerbeke actief. Volgende zomer opent in het dorpje Waarbeke het “Bronhuis”, een portaal waar je alle informatie krijgt over het stiltegebied en de waarde van stilte en rust in het algemeen. 

Aan de vooravond van Allerheiligen en Allerzielen en in het weekend waarin we de klok een uur terugdraaien wordt in Vlaanderen en in Nederland de jaarlijke Dag van de Stilte gevierd, met allerlei rustige activiteiten.  

Meest gelezen