Docenten van Arteveldehogeschool Gent dragen Mexicaanse hoed tegen hoge werkdruk

Aan de Gentse Arteveldehogeschool dragen enkele docenten sinds het begin van het academiejaar geregeld een sombrero, een Mexicaanse strooien hoed met een brede rand. Het is een symbolisch protest tegen de hoge werkdruk. De sombrero verwijst naar "een Mexicaans leger met te veel officieren, en te weinig soldaten". Volgens de docenten zijn er te veel structuren op de hogeschool, waardoor ze hun taken niet goed meer kunnen uitvoeren. 

Sinds het begin van het academiejaar dragen de docenten Sociaal Werk aan de Gentse Arteveldehogeschool geregeld een sombrero, een symbolisch protest tegen de hoge werkdruk. Een verwijzing is het naar "een Mexicaans leger". Dat "leger" bestaat volgens de docenten ook bij hen op school: door te veel structuren en middenkaders, kunnen ze hun kerntaken niet goed uitvoeren, en dat ten koste van de kwaliteit van het onderwijs, beweren ze. 

Geld herverdelen

De actievoerders vragen aan de directie om de financiële middelen beter te verdelen. Nu zijn er volgens hen te veel procedures en regels en dat gaat ten koste van de kwaliteit van het onderwijs, zegt docent Bart Van Bouchaute: "Docenten stellen bijvoorbeeld vast dat het lokaal waar ze praktijklessen moeten geven te klein is, waardoor studenten opeengepakt staan en hun oefeningen niet naar behoren kunnen uitvoeren. Een les in communicatieve vaardigheden werkt het best met een groep van 12, maar gebeurt regelmatig met 30 studenten. Dan geef je hen niet de kans om goed getraind te worden." 

"We willen luisteren naar de zorgen van de docenten"

De directie van Arteveldehogeschool zegt dat er mogen overleg komt en heeft begrip voor de klachten van de docenten. "60 procent van het geld gaat naar onderwijs, de rest gaat onder meer naar administratie", zeggen die. "De verhouding was vroeger 75 procent voor  lesopdrachten, en 25 procent voor omkadering". Daar willen de docenten Sociaal Werk opnieuw naartoe. Ze hielden deze middag nog een spandoekactie aan de poort van de campus op het Sint-Annaplein. 

Meest gelezen