Steden en gemeenten weten voortaan vooraf of een ingreep het verkeer veiliger en vlotter zal maken

Cegeka, het Limburgse IT-bedrijf, heeft een nieuw dataplatform gelanceerd waarmee steden en gemeenten hun mobiliteitsproblemen efficiënter kunnen aanpakken. Mobilize verzamelt een groot aantal data van verkeersstromen, en daarmee kunnen bijvoorbeeld mobiliteitsambtenaren zeer snel het effect zien van allerlei ingrepen op de weg.

Cegeka komt met het nieuwe dataplatform op het ogenblik dat steden en gemeenten alsmaar meer keuzes moeten maken op het vlak van duurzaamheid, veiligheid, gezondheid en mobiliteit. “Wij ondersteunen steden, gemeenten en burgers in het bouwen van de leefbare steden. Dankzij toegang tot slimme technologie als big data en artificiële intelligentie, helpen we hen betere én snellere beslissingen te nemen”, zegt Stijn Bijnens, CEO van Cegeka.

Een antwoord op altijd dezelfde vragen

Bij kleine of grote infrastructuurwerken rijzen telkens dezelfde vragen. Wat is de impact van een aanpassing op de verkeersveiligheid? Laat die ingreep voldoende ruimte voor de fiets? Blijft de stad vlot bereikbaar voor handelaars en industrie? Of waar plaatsen we de laadpalen voor elektrische auto's het best? Elke beslissing heeft gevolgen voor de economie, ecologie, leefbaarheid en gezondheid. “Datagedreven innovatieve technologie kan gemeenten en steden helpen bij mobiliteitskeuzes. Daarom proberen we bij Cegeka technologische tools te ontwikkelen die beleidsmakers daarin ondersteunen”, legt Stijn Bijnens uit.

Mobilize verzamelt en gebruikt verkeersdata, context data en geografische data, die kunnen afkomstig zijn uit overheidsdatabanken, eigen info van een gemeente, maar ook van commerciële spelers als TomTom of van een burgerinitiatief als Telraam. Daarnaast brengt het platform de verkeersstromen in beeld. Daarmee kun je snel nieuwe scenario’s bouwen en de toekomstige impact ervan voorspellen. 

De impact van een verkeersingreep verschijnt in enkele minuten op je computerscherm.

Benny Schaeken, Cegeka

Het technologieplatform Mobilize helpt bijvoorbeeld bij de invoering van een nieuw circulatieplan. “Daarnaast kan je ook de impact van wijzigingen in de verkeersinfrastructuur voorspellen op de omliggende wegen, de ideale omleiding bepalen bij wegenwerken en bekijken hoe sluipverkeer best kan aangepakt worden. Zo zie je de impact van verschillende scenario’s in enkele minuten op je computerscherm verschijnen. Daarnaast kan het systeem ook een kijk bieden op het aantal passanten of de optimalisatie van de verkeersstroming”, zegt Benny Schaeken, director Smart Cities bij Cegeka.

Meest gelezen