PCR

BEKIJK – Zijn onderwijsmaatregelen voldoende? En moeten kleuters niet vaker worden getest? Jouw vragen beantwoord

De vierde coronagolf slaat hard toe in de lagere scholen. Om het aantal besmettingen in te dijken, komen er na de herfstvakantie nieuwe maatregelen. Zo moeten leerlingen van het vijfde en zesde leerjaar in Vlaanderen weer een mondmasker dragen. Betalen de kinderen de prijs voor de vrijheid van de volwassenen? En vanaf wanneer kunnen we hen vaccineren? We legden tijdens #steljevraag jouw vragen voor aan biostatisticus Geert Molenberghs (UHasselt) en aan schooldirectrice Liselotte Van De Velde.

Om uitbraken in klassen te vermijden, zonder daarbij scholen te moeten sluiten, nam Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA) samen met de onderwijspartners enkele maatregelen die na de herfstvakantie ingaan:

  • Leerlingen in het vijfde en zesde leerjaar moeten mondmaskers dragen als er in de klas niet genoeg afstand kan worden gehouden en er geen ventilatie is
  • Bij een besmetting in de klas moeten kinderen jonger dan 12 jaar zich enkel nog laten testen als ze symptomen hebben
  • Een klas moet pas volledig in quarantaine vanaf 4 besmettingen in één week tijd

In het kleuter- en secundair onderwijs verandert er niets. "Dat ligt aan de goede cijfers die zij kunnen voorleggen", verklaart biostatisticus Geert Molenberghs (UHasselt). "De piek in het basisonderwijs ligt beduidend hoger dan die in het middelbaar":

Of de maatregelen in het lager onderwijs ook effectief voldoende zijn om de snel stijgende cijfers tegen te gaan, moet volgens Molenberghs de toekomst uitwijzen.

Over het nieuwe testbeleid maakt Geert Molenberghs (UHasselt) zich naar eigen zeggen zorgen: “Ik begrijp de bekommernis van de huisartsen en de CLB’s. Deze mensen moeten al bijna twee jaar in ongelofelijk moeilijke omstandigheden werken, en daaraan moet iets worden gedaan. Dat kinderen zich nu pas bij het vertonen van symptomen moeten laten testen is een versoepeling, en dat is met oplopende cijfers nooit goed.”

Anderzijds denkt Molenberghs dat het herinvoeren van de mondmaskers de oplossing van “het minste kwaad” is: “Fijn is het absoluut niet, maar de mondmaskers brengen wel veel voordelen met zich mee. Hoogrisicocontacten worden laagrisicocontacten, en het gaat nog om één of twee besmette kinderen in plaats van één of twee besmette klassen. De mondmaskers kunnen quarantaines vermijden, en dat is ook goed voor het sociaal en economisch leven.”

De cijfers in de kleuterscholen liggen laag, maar volgens schooldirectrice Liselotte Van De Velde worden er dan ook amper kleuters getest. Moeten zij niet beter worden opgevolgd?

Videospeler inladen...

Schooldirectrice Liselotte Van De Velde is absoluut geen voorstander van de herinvoering van de mondmaskers: “Ik vind het zo jammer dat na een positieve start van het schooljaar, het nu toch weer moet. Voor even is dat geen probleem, maar we zijn hoogstwaarschijnlijk weer voor een paar maanden vertrokken. Mondmaskers zijn niet alleen nadelig voor scholen die actieve werkvormen in de klas hanteren, ook voor de mimiek – heel belangrijk in het overbrengen van leerstof – is het niet goed.”

Ook leerkrachten worden volgens biostatisticus Geert Molenberghs (UHasselt) niet volledig gevrijwaard: “Als er geen veilige afstand van 1,5 meter kan worden gedragen, moeten ook zij een mondmasker dragen.”

Had het van biostatisticus Geert Molenberghs (UHasselt) afgehangen, dan behoorde een mondmaskerplicht in het derde en vierde leerjaar eveneens tot de mogelijkheden. De beslissing om enkel aan de leerlingen van het vijfde en zesde een mondmasker op te leggen, is volgens hem een politiek consensus:

Videospeler inladen...

Van een Covid Safe Ticket op school is volgens biostatisticus Geert Molenberghs (UHasselt) geen sprake. “Enkel wanneer er een extern evenement wordt georganiseerd, gelden dezelfde maatregelen als in de rest van de maatschappij.”

CO2-meters mogen van Molenberghs dan weer wel in de klassen worden geïntroduceerd: “In de horeca werken ze zeer goed. Het aantal besmettingen van het horecapersoneel stijgt niet snel, het personeel in het lager onderwijs daarentegen telt momenteel de meeste besmettingen.” 

Volgens biostatisticus Geert Molenberghs (UHasselt) zijn de lage besmettingscijfers in het middelbaar onderwijs te danken aan de hoge vaccinatiegraad van de 12- tot 17-jarigen. “Met 85 procent van de gevaccineerden horen we bij de beste van de wereld. Zij hebben vaak hoogrisicocontacten, maar het aantal infecties ligt er met een factor 5 à 6 lager dan in de basisscholen.”

Molenberghs hoopt dan ook dat we zo snel mogelijk kunnen overgaan tot het vaccineren van de 5- tot 11-jarigen in ons land, al is dat niet voor morgen:

Videospeler inladen...

Wil je de volledige #steljevraag met biostatisticus Geert Molenberghs (UHasselt) en schooldirectrice Liselotte Van De Velde herbekijken? Dat kan hieronder:

Videospeler inladen...

Meest gelezen