Het zoutmeer is veranderd in een uitgedroogde vlakte.
Copyright 2021 The Associated Press. All rights reserved

Turks zoutmeer droogt op door klimaatverandering, enorme kolonie flamingo's sterft van de droogte

In de buurt van de stad Konya, in centraal-Turkije, is het op één na grootste zoutmeer van het land bijna volledig opgedroogd. Dat komt door de klimaatverandering en door intensief watergebruik in de landbouw in die streek. Het meer is de broedplaats van immense kolonies flamingo's, die nu in grote aantallen sterven door de droogte. 

Het zoutmeer, met een oppervlakte van 1.665 vierkante kilometer, is veranderd in een droge vlakte. Op sommige plaatsen liggen de verdroogde karkassen van flamingo's, zowel van volwassen exemplaren als van kuikentjes. Dat blijkt uit de foto's van de plaatselijke natuurfotografen Fahri Tunç en Erdem Zengin, die al jaren geregeld beelden maken van het zoutmeer en de vogels die er leven. Deze foto nam Tunç in juli, normaal gezien het moment dat duizenden vogels neerstrijken op het meer:

De flamingo's gebruiken het meer al eeuwenlang als broedplaats. Het oppervlakkige water zat vol met algen en dat was ideaal voedsel voor de dieren. Behalve de flamingo's leefden nog tientallen andere vogelsoorten op het meer. 

Bekijk hier beelden van het meer dat is veranderd in een gigantische zoutvlakte:

Videospeler inladen...

Levent Kurmaz, klimaatwetenschapper aan de Boğaziçi-universiteit in Istanbul, zegt dat zowel de klimaatverandering als de landbouw in de streek verantwoordelijk zijn voor het opdrogen van het meer. 

"We kampen met steeds hogere temperaturen, dus ook steeds meer verdamping aan het oppervlak van het meer. Daarnaast gebruiken we veel te veel grondwater voor irrigatie en landbouw, waardoor ook op die manier de meren niet worden aangevuld", zegt Kurmaz. "We zien dit probleem niet enkel hier, maar bij meren in heel Turkije."

Volgens Kurmaz ligt het politieke systeem aan de basis van het probleem. "Als landbouwers niet genoeg verdienen, zullen ze gewassen zaaien die hen veel opbrengen, maar die vaak ook erg veel water nodig hebben, " stelt hij. "En als je hen als overheid zegt dat dat niet mag, dan verlies je stemmen bij de volgende verkiezingen. Het is niet één partij die verantwoordelijk is, het is het hele politieke systeem."

Fahri Tunç, fotograaf en activist, zegt dat hij de evolutie al twintig jaar met lede ogen aanziet. "De situatie is catastrofaal. Vroeger konden we twee keer in de grond hakken en dan kwam het water al opborrelen, nu moeten we water 50 of 60 meter diep gaan oppompen. Het water is verdwenen uit de bodem."

Meest gelezen