Veel vragen na nieuwe mondmaskerplicht in vijfde en zesde leerjaar: "Stopt het virus bij hen dan?"

Leerlingen van het vijfde en zesde leerjaar moeten na de herfstvakantie opnieuw een mondmasker op in de klas. De maatregel roept bij de directeur van lagere school De Springplank in Asse heel wat vragen op. "Was een langere vakantie niet beter geweest en stopt het virus bij de  leerlingen van het vijfde en zesde leerjaar", vraagt Ilse Van De Perre zich af. 

De vierde coronagolf slaat hard toe in de scholen en vooral in het lager onderwijs zijn er veel nieuwe besmettingen. Drie op de vier komen uit de lagere school.  En dus zijn nieuwe maatregelen nodig. Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA) heeft gisteren met de onderwijskoepels, CLB's, vakbonden en experten samengezeten om te bekijken hoe uitbraken in scholen kunnen worden vermeden, zonder ze te moeten sluiten. Een nieuwe mondmaskerplicht voor het vijfde en zesde leerjaar moet de verdere uitbraak van het virus in de lagere scholen tegenhouden.

Op dit moment is het ontzettend zwaar voor de leerkrachten, hopelijk duurt de herfstvakantie lang genoeg

Ilse Van De Perre, directrice De Springplank Asse

In basisschool de Springplank in Asse wordt opgelucht gereageerd. "We zijn blij dat er nieuwe maatregelen zijn genomen, maar we zijn vooral blij dat we op dit moment de herfstvakantie halen", vertelt directeur Ilse Van De Perre. "Door de besmettingen zitten we met een personeelstekort, het is ontzettend zwaar voor de leerkrachten. We hopen dat de herfstvakantie lang genoeg duurt, zodat we erna met z'n allen opnieuw aan de slag kunnen. Want het is ontzettend moeilijk om afwezige leerkrachten te vervangen." 

Beluister hieronder het gesprek met Ilse Van De Perre:

Veel vragen

Na de herfstvakantie komen er  soepelere test- en quarantaineregels, maar wordt ook het mondmasker opnieuw verplicht voor leerlingen van het vijfde en zesde leerjaar. En die nieuwe maatregel roept heel wat vragen op. "De leerlingen mogen hun mondmasker in de klas afzetten als ze voldoende afstand van elkaar kunnen houden, maar wat is voldoende afstand", vraagt Van De Perre zich af. "Hebben we het dan opnieuw over die 1,5 meter afstand? Dat is helemaal niet evident, wij hebben klassen van zo'n 25 leerlingen, dat lukt niet altijd. We moeten bekijken hoe we dit gaan aanpakken. En waarom eigenlijk maar mondmasker voor de leerlingen van het vijfde en zesde leerjaar, stopt het virus daar dan?" 

Meest gelezen