IN KAART - Toch nog overtuigd om je te laten vaccineren? Waar kun je nu nog terecht voor je eerste (en tweede) prik?

Trekt de coronapas of iets anders je over de streep om je toch te laten vaccineren tegen het coronavirus? Hoe begin je daar dan aan? De oproepingsbrief van eerder dit jaar is al lang meegegeven met het oud papier en op sommige plaatsen zijn de vaccinatiecentra zelfs al gesloten. Waar kun je nog terecht voor een eerste (en tweede) prik?

Toen de vaccinatiecampagne werd uitgerold afgelopen voorjaar zijn overal in het land grote en kleine vaccinatiecentra geopend. Vaak op plaatsen die door de toen geldende coronamaatregelen toch leeg stonden. Denk maar aan culturele centra of expohallen. Nu er weer aan cultuur kan worden gedaan en ook de beurzen de weg hebben teruggevonden naar de expohallen, zijn op veel plaatsen de vaccinatiecentra gesloten of verhuisd.

Tegelijkertijd is de oproepingsbrief die normaal gezien in ieders brievenbus is gevallen intussen vervallen en al lang in de papiermand beland. De in die brief voorgestelde dagen voor de eerste (en tweede) prikken liggen achter ons. Waar kun je nu dan terecht als je je alsnog wilt laten vaccineren en hoe begin je daar dan aan?

In Vlaanderen

"Op onze site staat een lijst met vaccinatiecentra die we up-to-date proberen te houden", legt Joris Moonens van het Agentschap Zorg & Gezondheid uit. "Als je je bedacht hebt en toch wilt laten vaccineren, kun je in die lijst kijken en zoeken naar het vaccinatiecentrum in je buurt. Op veel plaatsen is het waar het altijd is geweest, op anderen is het verhuisd."

Op basis van die lijst van Zorg & Gezondheid, hebben we deze interactieve kaart gemaakt:

Om een afspraak te maken voor je prik bel je naar het nummer dat in de lijst bij het vaccinatiecentrum staat. "Wanneer die afspraak precies gemaakt kan worden, zal afhangen van je vaccinatiecentrum. De meeste hebben een zekere continuïteit van dienstverlening. Niet dat ze elke dag open zijn, maar toch wekelijks is er een prikdag voorzien."

Welk vaccin krijg je dan? Wie nu zijn eerste (en tweede) prik krijgt, krijgt in de meeste gevallen Pfizer. "In de 5 centra waar vroeger ook Moderna werd gegeven, wordt dat soms ook nog toegediend", zegt Moonens. "Het gaat om Hasselt, Gent, Antwerpen, Leuven en Kortrijk." Al kun je ook in die steden natuurlijk nog altijd Pfizer krijgen.

Wanneer die afspraak precies gemaakt kan worden, zal afhangen van je vaccinatiecentrum

Net als tijdens de eerste vaccinatiegolf is er ook een regeling voor wie om medische redenen niet tot aan een vaccinatiecentrum geraakt. "Neem daarvoor altijd contact op met het vaccinatiecentrum", zegt Moonens. "In dat geval zal de huisarts wel moeten melden dat je je inderdaad om medische redenen niet kunt verplaatsen."

En vaccins zijn er voorlopig nog voldoende. "Een kleine minderheid is nog niet gevaccineerd, er is genoeg voorraad om die erbij te nemen. Ook met de derde prik die nu wordt gegeven aan beperkte doelgroepen." Als er beslist wordt om de derde prik aan de algemene bevolking toe te dienen, zoals de Vlaamse regering vraagt, zullen er volgens Moonens wel nog extra vaccins moeten worden aangekocht. "Ook daar verwachten we geen problemen."

In Brussel

De vaccinatiegraad ligt er een pak lager in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest, dus er zijn meerdere mogelijkheden om aan een eerste (en tweede) prik te geraken. Zo kun je online via deze site een afspraak maken voor een vaccin of bellen naar het callcenter op 02 214 19 19.

De meeste vaccinatiecentra werken op afspraak, maar het kan in het vaccinatiecentrum in Vorst en in de Pachecolaan in Brussel in de namiddag ook zonder afspraak. Al ben je dan natuurlijk nooit helemaal zeker van een vaccin. De Brusselse Gezondheidsinspectie raadt dan ook aan om een afspraak te maken.

Tegelijk zijn er ook lokale vaccinatieacties met mobiele vaccinatieteams. Dat gaat van vaccinbussen op de parking van een supermarkt, over pop-upvaccinatiecentra tot prikken die uitgedeeld worden aan ouders aan de schoolpoorten. Via deze website vind je alle acties in de verschillende Brusselse gemeenten.

Je kunt je in Brussel ook door de huisarts laten vaccineren. Check daarvoor bij je huisarts of hij meedoet aan de vaccinatiecampagne. Mensen die zich om medische redenen niet kunnen verplaatsen kunnen ook thuis worden gevaccineerd. Neem ook daarvoor contact op met de huisarts. Heb je geen huisarts? Bel dan het nummer 1710.

Meest gelezen