Winkelpark Malinas officieel geopend in Mechelen

In Mechelen is vanmorgen het nieuwe winkelpark Malinas opengegaan. Er zijn 19 winkels en een horecazaak in ondergebracht. Het realiseren heeft tien jaar geduurd. Zo was er in de voorbije jaren heel wat kritiek, omdat het te veel concurrentie zou zijn voor winkeliers in de binnenstad en omdat er te veel groen verloren zou gaan. Dat werd gecompenseerd. En met de stad werden duidelijke afspraken gemaakt over het soort winkels dat er mocht komen.

Het nieuwe winkelpark Malinas ligt net buiten het centrum van Mechelen, langs N16 in de lus van de R6 ter hoogte van het op- en afrittencomplex Mechelen-Noord.  Het realiseren van Malinas heeft 10 jaar geduurd.

Er was onder meer kritiek dat het te zware concurrentie zou zijn voor de handelaars in de binnenstad. Dat weerlegt projectontwikkelaar Jan Du Bois. "We hebben met de stad overlegd welke winkels hier precies mochten komen en hoe groot die mochten zijn. Het gaat om grote winkels, groter dan 800 vierkante meter. Er zullen ook een aantal winkels naar hier verhuizen, onder andere van het Rode-Kruisplein. Die waren hier dus al gevestigd. Daarnaast zijn er twee supermarkten en aanvullend winkels met wooninrichting. Die zijn groter dan 1000 vierkante meter en vinden geen plaats in de binnenstad."

Rietvijver en groendak

Het groen dat er moest voor verdwijnen, is op andere plaatsen in Mechelen erbij gekomen, gaat de projectontwikkelaar voort: "We hebben het dubbele  van het groen dat hier verloren is gegaan, gecompenseerd, de helft daarvan in Mechelen. Er is nieuw bos bijgekomen in Mechelen. Een derde van het winkelpark is ook groen: we hebben een rietvijver, groene gevels en een groendak."

Het winkelpark omvat een gratis parking voor 900 auto’s (waarvan 350 ondergronds) en 400 fietsenstallingen. 

Meest gelezen