Pixabay

Zwarte dag voor fietsers in Limburg: 2 doden en 2 zwaargewonden

Bij verschillende verkeersongelukken in de provincie waar fietsers bij betrokken zijn, zijn minstens 2 doden gevallen. Twee mensen zijn levensgevaarlijk gewond naar het ziekenhuis gebracht. 

Op de Kuringersteenweg in Hasselt donderdagavond wilde rond 18 uur een oudere man met zijn fiets de straat oversteken. Hij werd gegrepen door een bestelwagen en overleefde de klap niet. Een medisch urgentieteam kwam ter plaatse, maar kon de man niet meer redden. Een verkeersdeskundige moet nu uitzoeken hoe het ongeluk is kunnen gebeuren.

Ook in Diepenbeek is een vrouw van 67 uit Bilzen donderdag omgekomen toen ze met haar fiets onder een vrachtwagen terechtkwam in de Molenstraat. ’s Ochtends werd in Zonhoven een fietser van 76 aangereden door een auto, hij werd donderdagavond kunstmatig in leven gehouden. In Bree raakte een vrouw van 43 uit Oudsbergen levensgevaarlijk gewond na een botsing met een auto. Er gebeurden nog andere fietsongelukken in Limburg diezelfde dag, vaak met lichtere kwetsuren.

We zien dat een van de ongevallen bij wegenwerken is gebeurd, en een ander op een tweerichtingsfietspad. Dat zijn plekken waar we vaker ongevallen zien.

Stef Willems van het verkeersinstituut Vias reageert bedroefd: "Het was een mooie, zonnige dag dus veel mensen hebben donderdag gefietst. Al deze ongevallen zijn dan het ergst mogelijke resultaat." 

Waarom zoveel fietsers op dezelfde dag het slachtoffer werden van een ongeval, en waarom dat ook voornamelijk oudere mensen waren, ligt volgens Willems aan verschillende dingen. "De hele avond was er een laaghangende zon", legt Willems uit. "Dat kan altijd gevaarlijk zijn. Als autobestuurders hun ruit te weinig kuisen, wordt al het vuil dan nog eens extra geprojecteerd en zie je heel weinig. Over het algemeen zijn er ook steeds meer fietsers, daarom blijft aangepaste infrastructuur zeer belangrijk. We zien dat een van de ongevallen bij wegenwerken is gebeurd, en een ander op een tweerichtingsfietspad. Dat zijn plekken waar we vaker ongevallen zien."

Lopen ouderen ook gewoonweg meer risico op een (zwaar) fietsongeval? "We zien inderdaad dat de groep ouderen in onze samenleving groter wordt, en dat die oudere mensen meer fietsen en vaker ook met snelle elektrische fietsen. Daardoor ben je jammer genoeg natuurlijk voor een langere periode een kwetsbare weggebruiker. Hoe dan ook is het belangrijk dat iedereen, alle fietsers en alle bestuurders van gemotoriseerde voertuigen, goed blijft opletten", benadrukt de woorvoerder van Vias. "Iedereen draagt een verantwoordelijkheid, en vaak ben je de ene dag fietser en de andere dag autobestuurder."

Meest gelezen