3M moet alle productieprocessen die PFAS uitstoten tijdelijk stoppen

Chemiebedrijf 3M moet alle productieprocessen waarbij PFAS-stoffen kunnen worden uitgestoten tijdelijk stopzetten. Die veiligheidsmaatregel legt de Vlaamse Omgevingsinspectie op. Eerder deze week bleek uit een bloedonderzoek dat honderden omwonenden van de fabriek te veel PFOS in hun bloed hebben. "De betrokken productieprocessen tijdelijk stilleggen is momenteel de enige manier om zeker te zijn dat blootstellingsrisico’s voor de omwonenden niet verder toenemen", aldus de Vlaamse overheid.

3M kon gisteren kennelijk niet overtuigen op de hoorzitting bij het Omgevingsinspectie waar het bedrijf uitleg moest komen geven over de huidige activiteiten en het gevaar daarbij voor extra PFAS-stoffen in het milieu.

Daarom start de inspectie een procedure om sommige productieprocessen van 3M stil te leggen om zo verdere uitstoot van PFAS te voorkomen. Niet de volledige fabriek moet toe, alleen de afdelingen die mogelijk PFAS-stoffen uitstoten.

"Wat de Vlaamse overheid betreft gaat dit om een tijdelijke situatie tot 3M de nodige zekerheden kan geven. Dit hoeft dan ook niet per definitie een langdurige impact te hebben op de tewerkstelling waarin 3M voorziet. Dat wil echter wel zeggen dat 3M eindelijk bereid moet zijn haar verantwoordelijkheid op te nemen richting de omgeving en in het bijzonder haar werknemers", laat het Vlaams departement Omgeving weten.

Bloedonderzoek

Eerder vandaag besliste de Vlaamse regering al dat inwoners in een straal van 5 kilomter rond de fabriek hun bloed zullen kunnen laten onderzoeken op PFAS-stoffen. Uit een eerder bloedonderzoek bij zo'n 800 inwoners bleek dat 90 procent van hen te veel PFAS in het bloed heeft, wat mogelijk tot gezondheidsrisico's kan leiden.

"De omgevingsinspecteurs stelden simpele vragen, maar daar is geen antwoord op gekomen. Daarom is de veiligheidsmaatregel genomen", zegt Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir:

Videospeler inladen...

Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA) eiste garanties van 3M dat inwoners niet extra blootgesteld worden aan risico's. "De betrokken productieprocessen tijdelijk stilleggen is momenteel de enige manier om zeker te zijn dat blootstellingsrisico’s voor de omwonenden niet verder toenemen", klinkt het.

Chemiebedrijf 3M in Zwijndrecht is het niet eens met de beslissing van het Departement Omgeving om bepaalde productieprocessen stil te leggen. "Maar we blijven samenwerken met de bevoegde overheden om alle vragen te beantwoorden", klinkt het in een persbericht.

Burgemeester van Zwijndrecht André Van de Vyver (Groen)  is tevreden dat de productieprocessen van 3M die PFAS uitstoten worden stilgelegd.  De burgemeester vraagt zich wel af op basis van welke gegevens de Omgevingsinspectie advies heeft gegeven om dat te doen.  Hij zegt ook te hopen dat 3M er niet op zal wijzen dat door de stillegging de werkgelegenheid in de vestiging mogelijk in gevaar komt. 

3M probeert te sussen

Net vandaag gaf de Amerikaanse topvrouw van 3M,  Rebecca Teeters, een interview aan VRT NWS, voor de beslissing van de Omgevingsinspectie viel. 

Daarin probeerde ze de onrust te sussen met een toch wel opvallende uitspraak. "Onze werknemers hebben 10 keer hogere bloedwaarden dan de inwoners van Zwijndrecht en zij worden niet ziek." Minister Demir vindt dat een "waanzinnige redenering": "Met zo'n boodschap gaat ze de mensen in Zwijndrecht zeker niet kunnen geruststellen." 

Redenering van 3M is waanzinnig

Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA)

Volgens Teeters is de vervuiling in de buurt van de fabriek ook een zaak van het verleden en is er met de huidige activiteiten geen probleem. Tegelijk gaf Teeters aan dat de huidige productie niet meer dan 3 gram PFAS per jaar uitstoot.

"Een complete verrassing is de maatregel niet. Er heerst een gezondheidsrisico en minister van Omgeving Zuhal Demir wou zekerheid." Onze journalist Fabian Lefevere licht alles verder toe in een gesprek in "Het journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen