Aankomst president Joe Biden en First Lady Jill Biden op internationale luchthaven Fiumicino in Rome, Italië.
AFP or licensors

Stemming Amerikaans Congres over "historisch" investeringsplan van Biden alweer uitgesteld

In de Verenigde Staten is de stemming over het "historisch" investeringsplan van president Joe Biden opnieuw uitgesteld in het Amerikaanse Congres. Biden wil miljarden investeren in een sociaal en groen beleid, maar is er nog niet in geslaagd om het Congres over de streep te trekken. Inmiddels is hij geland in Italië, een beetje met lege handen.

Al maanden probeert de Amerikaanse president Biden zijn "Build Back Better"-plannen om te investeren in een sociaal en groen beleid door het Amerikaans Congres te krijgen, maar telkens stuit hij op verzet binnen zijn eigen partij. Gisteren stelde hij nog een compromis voor, maar ook dat afgeslankt hervormingsplan is uitgesteld.

President Biden is afgelopen nacht in Italië geland voor een bijeenkomst van de G20, de twintig rijkste industrielanden, en gaat daarna naar de klimaattop in het Schotse Glasgow. "Biden had zijn vertrek naar Europa nog uitgesteld om persoonlijk naar het Congres te gaan. Hij had gehoopt dat zijn partijgenoten het infrastructuurplan toch al zouden goedkeuren om niet met lege handen te vertrekken, om de internationale gemeenschap te tonen dat hij dingen gedaan krijgt", zegt VS-correspondent Björn Soenens in De Ochtend op Radio1. "Biden had het liever anders gewild, maar als beide plannen volgende week worden goedgekeurd, dan is de buit binnen en is hij een grote hervormer. Als het toch niets wordt, is zijn presidentschap dan al mislukt."

"Wij proberen er de belangrijkste wetgeving in onze moderne geschiedenis voor werkende gezinnen door te krijgen", zegt Bernie Sanders: ("Het journaal")

Videospeler inladen...

Herbeluister het gesprek met VS-correspondent Björn Soenens in De Ochtend op Radio 1:

Het oorspronkelijke, gigantische herstelplan van 3.500 miljard dollar is gehalveerd tot 1.750 miljard dollar. Voorstellen om betaald ouderschapsverlof en gratis avondonderwijs in te voeren zijn gesneuveld. Milieuheffingen voor bedrijven en een taks voor miljardairs (om het plan te financieren) komen er niet. "Er is heel wat verdwenen, maar er blijft ook nog veel over", weet Björn Soenens. "Kleuteronderwijs tot 6 jaar wordt gratis, er komen 1 miljoen betaalbare woningen, kinderbijslag wordt verlengd... er zit nog voldoende in dat sociale vangnet om een historisch herstelplan te zijn, áls het wordt goedgekeurd."

Strategisch spel

"Na maandenlang intens onderhandelen, hebben we een kader voor het voorstel dat het volgens mij kan halen", kondigde president Biden gisteren aan op Twitter. "De vergissing is te denken dat er meteen over dat kader zou worden gestemd", legt Soenens uit. "De verwachting was wel dat het Huis van Afgevaardigden zou stemmen over het infrastructuurplan, een tweede plan van 1.200 miljard dollar om bruggen, wegen en verroeste waterleidingen te herstellen en internet te installeren. Dat plan kreeg al groen licht in de Senaat. Maar de progressieve Democraten willen dat het sociale plan eerst in wetteksten wordt gegoten. Ze spelen op veilig, hebben geweigerd om het infrastructuurplan er snel door te jagen en dan het risico te lopen om hun sociale hervormingen toch nog door de neus geboord te zien."

Maar de Amerikaanse president zal toch niet helemaal met lege handen toekomen op de klimaattop in Glasgow. Björn Soenens: "President Biden wil 550 miljard dollar uittrekken voor milieumaatregelen. Bedrijven die hard hun best doen om minder CO2 uit te stoten zullen bonussen krijgen. De VS wil een half miljoen laadstations installeren voor elektrische wagens, er komen subsidies voor zonnepanelen. In Californië is het zelfs al verplicht voor elk nieuw huis om zonnepanelen te installeren. Met die hervormingen wil Biden uitpakken in Glasgow, hij kan andere landen niet de les gaan lezen over klimaat terwijl de VS zelf niets op tafel kunnen leggen."

Meest gelezen