PRE

Alleen als het om corona-aanpak gaat, is er geen gekibbel in federale regering

Deze week werd het Overlegcomité voor de nieuwe coronamaatregelen vervroegd van vrijdag naar dinsdag. Wat vooral opviel: de twee vertegenwoordigers van de Vlaamse regering konden niet fysiek aanwezig zijn. Volgens Ivan De Vadder gaat het hier over een politiek stratego van de federale regering om de Vlaamse regering in de pas te dwingen. 

Op het moment van het vervroegde Overlegcomité zat minister-president Jan Jambon (N-VA) in Dubai en Vlaams minister van Werk Hilde Crevits (CD&V) in Denemarken, waardoor het comité grotendeels online moest plaatsvinden. Laten zij nu juist de twee vertegenwoordigers van de Vlaamse regering zijn die niet fysiek konden deelnemen.  

De federale regering wil op deze manier de Vlaamse regering de pas in dwingen

"Je kan niet betwisten dat het moeilijker is om online te onderhandelen dan fysiek, wat het dus moeilijker maakte voor de vertegenwoordigers van de Vlaamse regering. Het overlegcomité was noodzakelijk, maar het kwam de federale regering ook heel goed uit om eenheid van commando te kunnen uitstralen. De afgelopen maanden is er in de federale regering alleen gekibbeld over de begroting en pensioenen, maar als er sprake is van corona-aanpak is er ineens wel die eenheid van commando. En het kind van de rekening is de Vlaamse regering geweest."

"Een tweede voorbeeld is dat ondanks de bestaande maatregelen in Franstalig België (mondmaskerplicht, Covid Safe Ticket,...), de cijfers ook daar stijgen, maar er niks verandert aan de maatregelen. Ik krijg het gevoel dat de federale regering op deze manier de Vlaamse regering de pas in wil dwingen. Er is zeker een element van politiek stratego aanwezig."

Sms naar N-VA-leden

Ook de N-VA zat in een lastig parket door de beslissingen van de federale regering. De Vlaams-nationalistische partij maakte zich maandenlang sterk dat het Covid Safe Ticket (CST) er niet ging komen. Ondanks dat sectorfederaties zoals Agoria en Horeca Vlaanderen zelf vragende partij waren voor het CST, bleef de N-VA de hakken in het zand zetten. Dit komt volgens De Vadder omdat de partij het "Rijk van de vrijheid" van federaal minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit) volledig heeft overgenomen.

"Nu komt het CST er toch. Dinsdag kreeg minister-president Jan Jambon tijdens het Overlegcomité al het deksel op de neus bij de aankondiging van het invoeren van de coronapas en dat kan schadelijk zijn voor een partij. De partij wordt vereenzelvigd met de leiding van de Vlaamse regering, en nu is het vooral dié regering die een andere koers is gaan varen."

De N-VA moest toegeven dat hun handen gebonden waren

Toch zagen de leden van de Vlaams-nationalistische partij de tegenslag wel aankomen, door een sms van de partijtop van de N-VA, vlak voor het Overlegcomité. Dat bericht waarschuwde dat er mogelijks een uitkomst ging zijn waar niet iedereen achter gaan staan, maar dat "iedereen hopelijk kan/wil begrijpen dat we alleen erger kunnen vermijden in de context waarin we zitten. 

"Ik kan me niet inbeelden dat die sms met plezier gelekt werd", verduidelijkt De Vadder. "Het geeft aan wat er leefde bij N-VA, ze moesten toegeven dat hun handen gebonden waren en dat ze niet anders konden dan achter de nieuwe maatregelen te staan."

Complex land

Naast kritiek op de organisatie van het Overlegcomité, komt er ook veel commentaar op de handhaving van de nieuwe maatregelen. Deze spanningen vallen volgens De Vadder te wijten aan de complexiteit van ons land.

"Je moet het CST gaan omzetten in regels, en dan komen er ongerijmdheden boven. Evenementen zitten bijvoorbeeld op federaal niveau, horeca en fitness zitten op het niveau van de gewesten, de bioscopen doen het vrijwillig,… Kortom: je zit in een heel complex land." 

"De staatsregering is nooit gemaakt om crisissen te overwinnen. Integendeel, het ontstaan van de verschillende regeringen is een proces geweest van meer autonomie, waarbij heel vaak bevoegdheden nog op de twee niveaus bleven zitten. Daar betalen we nu de tol voor."

Beluister hier de volledige analyse van Ivan De Vadder in "De ochtend" op Radio 1:

Meest gelezen