Parkeergarage in Gent wordt fietsenstalling tijdens Lichtfestival: "250 auto's maken plaatsen voor 1.600 fietsen"

In Gent zal de parkeertoren aan de Sint-Michielskerk tijdens het Lichtfestival dienstdoen als gratis stalling voor 1.600 fietsen. Er verdwijnen tijdelijk 250 parkeerplaatsen voor auto's op twee verdiepingen. Abonnees kunnen wel nog parkeren op andere verdiepingen. "Het is een veiligheidsmaatregel", klinkt het bij de stad. 

De parkeertoren aan de Sint-Michielskerk in Gent zal tijdens het Lichtfestival, van 10 tot 14 november, 250 auto's minder kunnen ontvangen. Twee verdiepingen worden er voorbehouden voor fietsers. Er komt een tijdelijke gratis stalplaats voor 1.600 fietsen. Enkel mensen die een abonnement hebben kunnen er nog terecht met de wagen, op andere verdiepingen. "Het is een veiligheidsmaatregel die er komt op vraag van de hulpdiensten", verklaart schepen Filip Watteeuw (Groen).  

Conflicten met auto's vermijden

De parkeergarage ligt op een steenworp van het Gentse stadscentrum dat deel uitmaakt van het parcours van het Lichtfestival. "De hulpdiensten willen zo weinig mogelijk auto's in dat gebied om mogelijke conflicten te vermijden en een vlotte doorgang te voorzien. Er worden heel veel mensen verwacht in de buurt van de parking. Door auto's te weren, zorgen we voor hun veiligheid", verklaart Watteeuw. 

De fietsparking is gratis én bewaakt, we voorzien de klassieke tijdelijke stallingen
Filip Watteeuw (Groen), schepen van Mobiliteit

Voldoende parkeerplaatsen

De stad maakt zich sterk dat er voldoende parkeerplaatsen overblijven elders in de stad. "Er zijn onder meer ook extra plaatsen voorzien op onze park-en-rides, onder meer aan de Blaarmeersen." Gent verwacht een massa volk, vorige editie zakten er meer dan 800.000 mensen af naar de binnenstad over de verschillende festivaldagen heen. 

Dit hoeft geen precedent te zijn, er was nu gewoon een uitzonderlijke mogelijkheid
Filip Watteeuw (Groen), schepen van Mobiliteit

Gent ontkent dat deze tijdelijke omvorming per definitie betekent dat er ook bij andere grote evenementen, zoals de Gentse Feesten, voor gekozen zal worden. "Laten we vooral hopen dat de Gentse Feesten zullen kunnen doorgaan", lacht Watteeuw. "Een uitbreiding naar andere evenementen van deze maatregel is niet aan de orde." 

Meest gelezen