gemeente Londerzeel

Bron van vervuiling Molenbeek in Londerzeel eindelijk gevonden

De Molenbeek in Londerzeel raakte onlangs voor de vierde keer vervuild met een vette, witte brij. Maar pas nu werd de bron van de vervuiling gevonden. Het gaat om een bedrijf in de buurt, dat zich van geen kwaad bewust was.

Vorige week werd in de Molenbeek ter hoogte van Ursene opnieuw een zware vervuiling vastgesteld. Het water kleurde wit en een vettige smurrie verspreidde zich. De Londerzeelse milieuambtenaar stelde samen met de mensen van Aquafin en de Vlaamse Milieumaatschappij een onderzoek in naar de oorzaak van de vervuiling. 

De bron van de vervuiling situeerde zich bij het sauzenbedrijf La William, zo blijkt nu. Maar het bedrijf was zich van geen kwaad bewust. Burgemeester Conny Moons (LWD) geeft uitleg: "Bij vorige gevallen van verontreiniging in april vorig jaar en in mei dit jaar konden we enkel vaststellen dat de verplichte vetvanger en waterzuivering van het bedrijf werkten en dat het afvalwater correct werd afgevoerd. Deze keer werd verder gezocht en werd vastgesteld dat de oorzaak van de verontreiniging zich ter hoogte van hun laadplaats bevond. Blijkt dat restanten bij het laden en lossen terecht komen in de afvoer van het hemelwater, om vervolgens via de gescheiden straatriolering in de beek te worden geloosd."

De straatcollector werd donderdag volledig leeggepompt om te voorkomen dat nog resterende olie en vet in de Molenbeek zouden terecht komen. Het betrokken bedrijf moet de vervuiling op zijn kosten opruimen en moet de nodige ingrepen doen om het afvalwater van zijn laadplaats naar de vetvanger af te leiden en niet naar de beek.

Meest gelezen