Vatican Media

VS-president Joe Biden begint een druk programma in Europa: de paus, zijn collega Macron, de G20 en het klimaat

De Amerikaanse president Joe Biden is in Rome aangekomen voor een erg druk bezoek aan het continent. Als katholieke president heeft hij paus Franciscus ontmoeten, maar ook zijn Franse tegenhanger Emmanuel Macron. Die laatste ontmoeting verliep in de schaduw van een afgesprongen deal over onderzeëers. De volgende dagen woont Biden de top van de G20-leiders en de klimaattop in Glasgow bij.

De eerste halte van Biden was het Vaticaan waar hij werd opgewacht door paus Franciscus. Die ontmoeting heeft een bijzondere betekenis omdat Biden -anders dan de meeste andere presidenten in de VS- een gelovig katholiek is. Het is wel al de  vierde keer dat Biden en Franciscus elkaar ontmoeten. 

Uiteraard kan president Biden niet heen om zijn gastheren in Italië, dat zijn premier Mario Draghi en president Sergio Mattarella. Vanmiddag had Biden dan een gesprek met de Franse president Emmanuel Macron en die ontmoeting was vooral bedoeld om de plooien vlak te strijken na een conflict over onderzeëers en het Verre Oosten. 

Konden beiden het voorheen goed vinden met elkaar, dan hangt nu de schaduw van AUKUS boven hun hoofd. Dat is de nieuwe alliantie tussen de VS, het Verenigd Koninkrijk en Australië in het Verre Oosten. Frankrijk is daar (nog) niet bij, maar is bijzonder boos omdat Australië een grote bestelling van onderzeëers voor de marine in Frankrijk geschrapt heeft en de voorkeur geeft aan Amerikaanse nucleaire duiktboottechnologie.

BEKIJK: The Beast met president Biden rijdt door het Vaticaan op weg naar Paus Franciscus. Lees verder onder de video.

Videospeler inladen...

Biden en Macron "willen naar de toekomst kijken"

Konden Biden en Macron het voorheen goed vinden met elkaar, dan hangt nu de schaduw van AUKUS boven hun hoofd. Dat is de nieuwe alliantie tussen de VS, het Verenigd Koninkrijk en Australië in het Verre Oosten. Frankrijk is daar (nog) niet bij, maar is bijzonder boos omdat Australië een grote bestelling van onderzeëers voor de marine in Frankrijk geschrapt heeft en de voorkeur geeft aan Amerikaanse nucleaire duiktboottechnologie.

Macron moest dan wel anderhalf uur wachten op Biden, maar voor de camera's volgde er wel een stevige handdruk. "We moeten  nu kijken naar de toekomst", klonk het eensgezind. Zoals verwacht wordt de kwestie nu openlijk bijgelegd, al is er nogal wrok aan Franse kant wegens het verloren contract en de economische waarde daarvan.

Videospeler inladen...

G-20 en Klimaattop, maar in zwakke positie

Dit weekend is Biden een van de belangrijkste gasten op de top van de G20, de belangrijkste industrielanden, in Rome. Samen met andere wereldleiders zal hij daar de globale economie, maar ook internationale problemen onder de loep nemen. Een daarvan is de minimumbelasting voor multinationale ondernemingen.

Daarna zal Biden nog een redevoering houden op COP26, de Klimaattop in de Schotse stad Glasgow. Als leider van een van de grootste industriële vervuilers ter wereld -tegelijk ook de grootste economie- kan Biden die top mee maken of breken. Anders dan zijn voorganger Donald Trump wil Biden het eerste doen, maar hij wordt wel gehinderd door het feit dat zijn gigantisch infrastructuurplan waarmee hij de Amerikaanse economie wil herlanceren, nog altijd niet is goedgekeurd door het Congres in Washington.

In dat plan was meer dan 500 miljard dollar opzijgezet voor de strijd tegen de klimaatverandering. Biden zal in Glasgow mogelijk een grote klimaatambitie ten toon spreiden, hij moet het wel in zijn eigen parlement gerealiseerd krijgen en dat geldt overigens ook voor de andere leiders.

Meest gelezen