Dwars door België met de rolstoel: Mario Sel doet het om spina bifida onder aandacht te brengen

Mario Sels gaat met zijn rolstoel België doorkruisen in 10 dagen. Hij trekt van Maasmechelen tot aan de kust en hoopt onderweg de aandoeningen spina bifida en hydrocephalus meer onder te aandacht te brengen en er geld voor in te zamelen. "Ik wil mensen met en zonder een beperking op een positieve manier samenbrengen."

Klinkt België doorkruisen met de fiets of te voet al als een grote uitdaging? Mario Sel gaat die uitdaging aan met de rolstoel. "Ik vergelijk mijn armen altijd met de benen van een valide persoon, dus je kan mijn tocht vergelijken met die van een wandelaar. Of mijn armen goed genoeg getraind zijn zullen we nog moeten zien", lacht Mario. 

Mario maakt die tocht om verschillende redenen en startte er zelfs een website voor op. "Met Side to Side wil ik graag de aandoeningen spina bifida en hydrocephalus onder de aandacht brengen, beter bekend als een open rug en waterhoofd. Ik werd ermee geboren en wil graag fondsen werven voor de vereniging die zich ervoor inzet." Hij onderneemt de hele tocht alleen, maar hoopt bij elke etappe toch wandelaars te ontmoeten die hem willen vergezellen. 

Ik wil tonen dat als je gemotiveerd bent, je bruggen kan verzetten.

Mario Sel, initiatiefnemer

Hij start vandaag aan de tocht in het oosten van het land, Maasmechelen, om op 7 november te eindigen in het westen van België, Blankenberge. "Ik start in Maasmechelen omdat die plaats toch speciaal is voor mij", glundert Mario. "Ik heb daar ooit op een kamp mijn vrouw leren kennen. Ze staat hier vandaag aan de start samen met mij, en ik weet dat ze me aan de finish even hard zal aanmoedigen."

In zijn omgeving is iedereen heel enthousiast over het idee, maar ook ouders die kinderen hebben met de aandoening zijn heel positief. "Het is mooi om te zien dat ik op die manier een voorbeeld kan zijn. Ik wil tonen dat als je gemotiveerd bent, je bruggen kan verzetten."

Meest gelezen