© Ans Brys

"Luister": MAS viert 10e verjaardag met kleurrijke expo en verhalen van Dimitri Leue en Tine Embrechts

In het MAS in Antwerpen opent morgen "Luister", een kleurrijke expo waarmee het museum zijn tiende verjaardag viert. Schrijver en theatermaker Dimitri Leue schreef spannende en ontroerende verhalen uit Antwerpen rond verschillende collectiestukken. Tine Embrechts vertelt ze. Op Radio 2 Antwerpen kon je al voorproefje horen.

In mei 2011 opende het MAS de deuren. Die verjaardag viert het museum vanaf morgen met de expo "Luister". Dimitri Leue schreef bij de collectie van het museum verschillende spannende en ontroerende verhalen. 

"Ik was aangenaam verrast door de vraag en dankzij corona hebben we er ook veel liefde en tijd in kunnen steken", vertelt Dimitri Leue. "Maar het was wel moeilijk kiezen, want Antwerpen zit vol met verhalen. Fictieve en waargebeurde, verhalen die goed en slecht aflopen." Uiteindelijk werden er 12 verhalen geschreven bij voorwerpen uit de collectie van het MAS.

Maria 's Heeren is ten hemel opgestegen op de dag van Maria. Heel triest, maar waargebeurd

Dimitri Leue

Aan een prachtige praalwagen hangt zo wel een heel triestig verhaal, gaat Dimitri voort. "De echte, oorspronkelijke wagen is opgebrand. Er was een grote optocht ter ere van Maria. Bovenop de praalwagen stond een vrouw, die een ijskoningin speelde. Die was ook vastgebonden, omdat de wagen zo hoog was. Maar toen kwamen mensen te dichtbij met fakkels en vloog de wagen in brand. Iedereen vluchtte weg, maar zij kon niet. En haar naam was dan ook nog eens Maria 's Heeren. Die is dan ten hemel opgestegen op de dag van Maria. Heel triest, maar waargebeurd."

Met een audiogids zijn alle verhalen te beluisteren op de expo. Ze worden verteld door Tine Embrechts. Die vertelt trouwens niet alleen, ze zingt ook speciaal geschreven liedjes.

Luister hier naar het gesprek met Dimitri Leue en Tine Embrechts en lees daarna voort.

"Die verhalen vertellen was heel leuk. Ik heb me helemaal kunnen uitleven", lacht Tine. Ze nam trouwens alle mogelijke stemmen voor haar rekening. "Ja, ook die zware mannenstem, al is die wel een beetje vervormd."

Voor al wie wil komen, heeft Tine al meteen een tip. "Je kan alles natuurlijk beluisteren via de audiogids die je krijgt, maar als je zelf een hoofdtelefoon of oortjes meeneemt en die erop aansluit, dan klinkt het nog veel beter."

"Eftelingsfeertje"

Speciaal voor de expo werd een zaal helemaal omgetoverd tot een sprookjeswereld. "We wilden een Eftelingsfeertje creëren met dingen die je niet verwacht in een museum", zegt Liene Conard, de maakster van de expo. "Er zijn bijvoorbeeld kijkgaten, een tapijt waarop je kan gaan liggen, een doolhof waarin je je moet bukken en zelf op zoek moet gaan wat er te zien is. Dat zijn allemaal objecten uit de eigen collectie van het MAS. We hebben zo bijvoorbeeld ook een schatkamer gemaakt, waarvoor we de inspiratie haalden bij Harry Potter."

De expo "Luister" loopt van 30 oktober 2021 tot 27 augustus 2023 op de derde verdieping van het MAS.  

Beluister hier het gesprek met Liene Conard.

Meest gelezen