AZ Delta

Ziekenhuis AZ Delta maakt raplied voor Wereldberoertedag: "We willen dat mensen de symptomen herkennen"

Vandaag is Wereldberoertedag. Veel ziekenhuizen nemen het initiatief om mensen de symptomen van een beroerte te leren kennen. In AZ Delta (Roeselare, Torhout en Menen) maakten ze er een raplied over. 

De FAST-song gaat over hoe je een beroerte kunt herkennen. Dat kan aan de hand van de 4 letters van de FAST-methode: F van face (gezicht), A van Arms (armen), S van Speech (spraak) en T van Time (tijd). Lien Mombert is beroertecoach in AZ Delta: "We zochten naar een aantrekkelijke manier om onze boodschap over te brengen en besloten om zelf een raplied te maken. Daarvoor werkten we samen met de Antwerpse rapper Kobaye. In het nummer leggen we uit en tonen we duidelijk waarvoor elke letter van FAST staat."

Snel reageren

Bij een beroerte is snel reageren van levensbelang. Lien Mombert: "Wij maken vaak mee dat mensen te laat naar de spoedgevallen komen. Ze denken dat het wel zal overgaan. Een beroerte kan ervoor zorgen dat je halfzijdig verlamd wordt. Elke minuut telt, hoe sneller je erbij bent, hoe beter. Na 4 uur kunnen wij minder doen voor de patiënt.  We maakten de videoclip als geheugensteun. Zo hopen we dat het helpt om de letters niet meer te vergeten."

De videoclip van AZ Delta kan je hieronder bekijken.

Meest gelezen