Gentse Boekentoren is vanaf nu elke avond verlicht

In Gent is de Boekentoren donderdagavond om half zeven een eerste keer met een sobere gloed opgelicht. Het iconische monument van de Genste universiteit is zo plechtig toegevoegd aan de nachtelijke skyline van Gent.

De Boekentoren, de bekende modernistische universiteitsbib van architect Henri Van de Velde, wordt vanaf nu elke avond gehuld in een combinatie van warm en koud wit  licht. Tot middernacht, want dan  schakelen de energiezuinige lichten automatisch uit, zoals alle andere monumentverlichting in Gent. 

Rector Rik Van de Walle en schepen Filip Watteeuw (Groen) huldigden donderdagavond de verlichting officieel in. De universiteit heeft de keuze voor het ontwerp overgelaten aan de stad Gent. 

Warm en koud wit licht

De stad Gent deed voor de opdracht een beroep op het Luikse ontwerpbureau Radiance 35. Het lichtontwerp geeft de toren zowel van binnen als van buiten een sobere witte ledverlichting. Hij wordt vanop de vier hoeken diagonaal uitgelicht vanop afstand. 

De verschillende kleine raampjes van de Boekentoren worden langs de binnenzijde uitgelicht in een warm witte kleur. Bovenaan de toren wordt ook de belvedère aan de binnenzijde indirect uitgelicht. De toren en vier buitenterrassen kregen een koudere lichtkleur. 

“Hierdoor komt de betonstructuur visueel optimaal tot zijn recht en lijkt het alsof de toren enkel door maanlicht wordt verlicht”, legt de universiteit uit. De UGent betaalt de lichtinstallatie. De stad neemt de beheer- en verbruikskosten op zich.

Meest gelezen