Gouverneur organiseert groot wolvenoverleg op 23 november, met alle Limburgse burgemeesters

Gouverneur Jos Lantmeeters roept alle Limburgse burgemeesters samen op 23 november, om de problemen met de wolven te bespreken. Burgemeester Alain Yzermans (Vooruit-Groen-Plus) van Houthalen-Helchteren had daar op aangedrongen, omdat de wolven zich tegenwoordig in de ruime omgeving van de militaire domeinen begeven en ook meer vee doden.

De burgemeesters van de gemeenten in het wolvengebied komen nu al op geregelde tijdstippen samen om te overleggen met de mensen van het Agentschap voor Natuur en Bos (ANB), het Instituut voor Natuur- en Bosonderzoek (INBO) en verschillende natuurorganisaties. Maar op 23 november roept de gouverneur alle burgemeesters in Limburg samen om te overleggen met de wolvenexperts en het Wolffencing Team. 

Sommige burgemeesters vragen zich af of wolven in de toekomst ook bij hen zullen voorkomen

Jos Lantmeeters, gouverneur

"Ik wil alle burgemeesters van heel Limburg samenbrengen", vertelt gouverneur Lantmeeters. "Want sommige burgemeesters vragen zich nu af of die wolven in de toekomst mischien ook bij hen zullen voorkomen. De mensen van ANB, het INBO en het Wolffencing Team zullen uitleg geven over wat de burgemeesters nog mogen verwachten. Hoeveel wolven gaan er in Limburg komen? Hoe kunnen we aanvallen voorkomen? Hoe zit het met schadevergoedingen en subsidies voor omheiningen? Hoe gaan we communiceren? We gaan bespreken hoe we in Limburg met die wolf moeten leven." 

Wolvencoördinator?

Omdat er de afgelopen maanden opvallend meer vee aangevallen werd, klinkt de roep naar maatregelen alsmaar luider en werd er ook voorgesteld om een wolvencoördinator aan te stellen. Daar is de gouverneur niet voor gewonnen. "Daar vind ik het nog te vroeg voor. Ik wil nu eerst de burgemeesters samenbrengen met alle deskundigen. Ik vind het belangrijk om er nu eerst voor te zorgen dat iedereen in Limburg weet waar hij aan toe is met die wolven.  En ik denk dat ik dat coördinerend werk rond de wolf op dit moment zelf kan doen."

Meest gelezen