Radio 2

Hulphond gestorven na aanval van  pitbulls in Zerkegem, baasje vraagt om strengere wetgeving

Hondenbaasje Steven Vermandel uit Zerkegem schreef een open brief naar minister van dierenwelzijn Ben Weyts (N-VA). Hij vraagt om een strengere wetgeving voor baasjes van honden, die getraind worden om te bijten. Zijn hulphond Luna werd 2 weken geleden gebeten door 3 loslopende pitbulls. Ze was er te erg aan toe en moest worden ingeslapen. 

De 23-jarige vriend van Stevens dochter maakte op 17 oktober een wandeling met Luna toen het misliep. 3 loslopende pitbulls stormden op de golden retriever af en begonnen haar te bijten. Ze heeft haar verwondingen uiteindelijk niet overleefd. De hond was belangrijk voor Steven, want ze hielp hem bij taken, die voor hem niet lukken door rugproblemen. Steven Vermandel: "Luna die bij ons 24 op 7 was, werd heel zwaar aan alle kanten gebeten. Op haar hoofd, aan de achterkant, aan de onderrug tot aan de poep. Ze is 9 dagen opgenomen geweest in het ziekenhuis in Oudenburg. We zijn hen heel dankbaar voor wat ze voor haar hebben gedaan, maar we hebben jammer genoeg moeten beslissen om haar te laten inslapen."

Opgeleid als hulphond

Steven had Luna bepaalde huishoudelijke taakjes aangeleerd omdat hijzelf invalide is aan zijn rug. “Luna heb ik als puppy opgeleid als een soort hulphond. Ik kan zelf geen dingen oprapen van de grond en had haar geleerd om mij daarbij te helpen." 

Volgens Steven kon het ongeval worden vermeden. "Vandaar mijn brief naar minister van Dierenwelzijn, Ben Weyts. Er moet een strengere wetgeving komen voor gevaarlijke honden zoals pitbulls en Duitse herders en alle andere honden, die getraind worden om te bijten. Niet alleen voor die honden, maar zeker ook voor de baasjes. Alleen zo kunnen dergelijke aanvallen stoppen." De politie heeft na de aanval op Luna een proces-verbaal opgesteld. De 3 pitbulls werden bij de eigenaar opgehaald door dierenasiel Het Blauwe Kruis.  

Meest gelezen