IKEA Nederland geeft betaald verlof aan medewerkers die van geslacht willen veranderen

Medewerkers van IKEA Nederland die van geslacht willen veranderen, krijgen daar voortaan betaald verlof voor. Dat is de meubelgigant overeengekomen met de vakbond. Voor het Zweedse woonwarenhuis is Nederland daarmee het eerste land met deze regelgeving. IKEA België houdt de boot voorlopig af: "Er moet eerst vraag naar zijn."

Transgender medewerkers van IKEA Nederland kunnen vanaf nu verlof krijgen als ze van geslacht willen veranderen. Die werknemers hebben over een periode van tien jaar recht op 24 weken verlof. In die tijd kunnen ze medische en niet-medische behandelingen laten uitvoeren en behouden ze ondertussen een volledig salaris. 

De nieuwe regeling komt voort uit onderhandelingen tussen de Federatie Nederlandse Vakbeweging (FNV) en het Zweedse woonwarenhuis IKEA. Helemaal nieuw is dat niet bij onze noorderburen. Al sinds 2018 krijgen ambtenaren van de gemeente Amsterdam betaald verlof om van geslacht te veranderen.

Nieuwe regels niet meteen aan de orde in België

Nederland is voor IKEA wel het eerste land waar transgender personen deze kans krijgen. In België zijn soortegelijke regels nog niet voor meteen: "We hebben medewerkers die in het transitieproces zitten of zaten, maar nieuwe regels zijn nu niet aan de orde", zegt Julie Stordiau, woordvoerster van IKEA Belgïe.

"Vooraleer we concrete regels over gendertransitie in een cao gieten, moet daar vraag naar zijn. Die is er op dit moment niet. We staan er natuurlijk altijd voor open. IKEA wil transgender personen ondersteunen in alle fases van het proces. En dat doen we nu al."

Vooraleer we concrete regels over gendertransitie in een cao gieten, moet daar vraag naar zijn en die is er op dit moment niet
Julie Stordiau, woordvoerster IKEA België

"Wanneer een medewerker beslist om het transitieproces te starten, doet dat bij sommige collega's vragen rijzen. Om antwoorden te geven, organiseren we infosessies. Op die manier willen we ervoor zorgen dat iedereen mee is in het verhaal. IKEA ijvert voor een inclusieve bedrijfssfeer waarin iedereen zich welkom voelt", legt Stordiau uit.

Om dat te realiseren, beperkt IKEA België zich niet enkel tot die sessies. Het bedrijf maakt ook gebruik van een "Transgender Inclusion Toolkit": "Dat is een begeleidingsdocument waarmee we de werkvloer zo transinclusief mogelijk willen maken. Aan de hand van tips en tricks leren medewerkers hoe ze moeten omgaan met transgenders. We gebruiken het document al even en merken dat het zijn vruchten afwerpt", besluit Stordiau.

Meest gelezen