Katholieke Kerk in Bolivia verhindert abortus voor 11-jarig meisje dat  verkracht werd door familielid

De zaak van een 11-jarig meisje dat zwanger werd na verkrachting veroorzaakt grote controverse in het Zuid-Amerikaanse land Bolivia. Het meisje wilde abortus plegen, maar de Katholieke Kerk in Bolivia verzet zich daartegen. De zaak verdeelt de samenleving in een conservatief en een progressief kamp: het optreden van de Kerk krijgt felle kritiek, ook in de buurlanden Argentinië en Peru, terwijl de "pro-life"-beweging haar pijlen richt op de autoriteiten en actiegroepen die opkomen voor de rechten van het kind. 

Het meisje werd verkracht door de 61-jarige vader van haar stiefvader en 10 maanden lang misbruikt toen ze bij hem moest wonen in Santa Cruz, terwijl haar moeder en stiefvader in La Paz werkten. De verkrachter zit nu in de gevangenis. 

Abortus is toegestaan in Bolivia als de zwangerschap het gevolg is van verkrachting of van een incestueuze relatie. Het meisje had dan ook voor abortus gekozen en werd in afwachting daarvan opgenomen in een ziekenhuis in Santa Cruz. 

Katholiek opvanghuis voor tienermoeders

Maar de zaak kreeg media-aandacht en de Katholieke Kerk kwam in opstand. Geestelijken konden de moeder van het meisje overtuigen om de zwangerschap niet af te breken. Het meisje werd uit het ziekenhuis ontslagen en naar een katholiek opvanghuis gebracht voor meisjes in zulke situaties. De kerk zou het gezin zelfs een maandelijkse vergoeding betalen om de abortus te verhinderen. 

Volgens het "Hogar Madre Maria", het opvanghuis voor tienermoeders, is "de twee levens redden, verzorgen en met liefde ondersteunen de enige oplossing". Het opvanghuis biedt "gratis onderdak en zorg voor het meisje en de baby die zij in haar schoot heeft" en verleent "materiële, medische, psychologische en spirituele steun bij het moederschap".

Misdadig

De kwestie veroorzaakt grote beroering in Bolivia en leeft op sociale media onder de hashtag #NiñasNoMadres (#MeisjesGeenMoeders). De voorbije dagen waren er zelfs straatprotesten tegen de Kerk, o.a. gisteren in La Paz. 

De Boliviaanse minister van Binnenlandse Zaken, Eduardo del Castillo, reageert op Twitter dat "als een 11-jarig meisje gedwongen wordt te bevallen als gevolg van verkrachting, al haar rechten worden geschonden". Openbaar aanklager Nadia Cruz noemt het optreden van de katholieke kerk "misdadig", zegt dat een "meisje wordt gemarteld" en dat zij het incident zal aanklagen bij het Vaticaan.

Als een 11-jarig meisje gedwongen moet bevallen na verkrachting worden al haar rechten geschonden

Eduardo del Castillo, Minister Binnenlandse Zaken Bolivia

"Pro-life"-groepen halen aan dat het meisje al vijf maanden zwanger is, meer dan de 13 weken die als referentie worden beschouwd voor legale abortussen. Maar vrouwenbewegingen onderstrepen dat het meisje zich pas laat bewust werd van haar zwangerschap. Juridisch is de duur van de zwangerschap van geen tel, de wet zegt enkel dat er aangifte van de verkrachting moet worden gedaan en dat de zwangere vrouw of haar ouders, bij minderjarige slachtoffers, toestemming moeten geven.

Artsen willen geen abortussen uitvoeren onder druk van Katholieke Kerk

Maar omdat de macht van de Kerk zo groot is in Bolivia, weigeren artsen nog al te vaak om abortussen uit te voeren bij vrouwen en meisjes, zelfs in geval van verkrachting. Sinds 2014 zijn er maar 508 legale abortussen gepleegd in Bolivia. 48% van de slachtoffers waren jonger dan 18 jaar.

Meest gelezen