Klimaatcoach laat jongeren in Hoeselt nadenken over CO2-neutraal leven in 2050

Klimaatcoaches gaan naar scholen en laten jongeren zelf een plan uitwerken om in 2050 klimaatneutraal te leven. In het secundair onderwijs IKSO in Hoeselt werken de leerlingen aan een haalbaar model. 

“Deze jongeren van 16 jaar zijn onze toekomst, dus is het belangrijk dat ze zich bewust zijn van ons klimaat”, zegt klimaatcoach Toon Jansen. Klimaatcoaches zijn door de overheid opgeleid om in scholen meer uitleg te geven over de opwarming van de aarde en wat er aan te doen.

“Ik vertel hen dat het nog niet te laat is, maar dat we dringend onze levenstijl moeten aanpassen. Aan de hand van een programma gaan de leerlingen zelf aan de slag om de doelstellingen te halen.”

Ministers

De groepjes zijn ingedeeld in ministeries van landbouw, huizenbouw en energie. Elke groep denkt na wat er moet gebeuren tegen 2025 om klimaatneutraal te leven. “We moeten veel minder vlees eten”, zeggen de ministers van landbouw. “Dat zal de methaanuitstoot naar beneden halen, wat goed is voor het klimaat”. 

Maar op de vraag of ze ook bereid zijn om vegetariër te worden, zijn de meningen verdeeld. Allemaal een dag per week vlees laten lijkt uiteindelijk de beste oplossing voor de leerlingen. 

Kunnen de wereldleiders niet gewoon opleggen wat we moeten doen om het klimaat te redden? 

leerling van het IKSO Hoeselt

Klimaattop

“Kunnen de wereldleiders niet gewoon een aantal maatregelen opleggen waaraan we ons allemaal moeten houden?”, vraagt één van de leerlingen. Daarvoor verwijst de klimaatcoach naar de klimaattop in Glasgow. Hij is er van overtuigd dat als iedereen zelf wat doet voor het klimaat, het ook eenvoudiger zal zijn om de regels te veranderen. 

Meest gelezen