80 euro korting op energiefactuur van kwetsbare gezinnen komt er nog voor Kerstmis

De eenmalige korting van 80 euro die kwetsbare gezinnen krijgen op hun energiefactuur, zal nog voor Kerstmis worden uitbetaald. Het gaat om gezinnen die van een sociale tarief genieten.

De federale regering trekt 72 miljoen euro uit voor de maatregel die in totaal 1 miljoen gezinnen aanbelangt. Die uitgave wordt betaald via de hogere accijnzen die de regering ontvangt door de stijging van de gas- en elektriciteitsprijzen.

De maatregel op zich werd eerder deze maand al beslist, bij het begrotingsoverleg van de federale regering. Daarin werd duidelijk dat de meest kwetsbaarste gezinnen tot het eerste kwartaal van 2022 kunnen rekenen op een verlenging van het uitgebreide sociaal tarief. Daarnaast gaat er 16 miljoen euro naar het fonds voor gas en elektriciteit. Met dat geld moet het fonds  mensen ondersteunen die niet van het sociaal tarief genieten, maar wel moeite hebben om de energiefacturen te betalen.

Naast de gas- en elektriciteitsfactuur zijn ook de prijzen aan de pomp de laatste weken gevoelig gestegen.  Minister van Financiën Vincent Van Peteghem (CD&V) legt daarom de herinvoer van de omgekeerde cliquet op tafel. Dat betekent dat bij een forse stijging van de prijzen, de regering de accijnzen op de benzine en diesel verlaagt. Verschillende bronnen melden dat het voorstel wel nog niet besproken werd op de ministerraad van deze middag.

Meest gelezen