Na dodelijke dag voor fietsers in Limburg: “Voelen we ons niet te comfortabel in de auto?”
Bij een groot deel van de zware ongelukken met fietsers die de afgelopen jaren gebeurden, waren de chauffeurs afgeleid. Een auto voelt soms aan als het verlengde van onze woonkamer waar we niet altijd goed op de weg letten.
Bij de meerderheid van de dossiers met zware verkeersongelukken waarbij fietsers betrokken zijn, liet de chauffeur achteraf weten dat hij de fietser niet had gezien. Anja De Schutter van het Limburgse parket: “Heel vaak zeggen chauffeurs die betrokken zijn bij zware verkeersongelukken, dat ze de fietser niet hadden gezien. Ze zijn helemaal van de kaart en hebben het ongeluk nooit gewild. Nochtans was die fietser daar. Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat afleiding een van de belangrijkste oorzaken is van ongelukken, dan moeten we ons daar vragen over stellen.”
Maar ook de gebrekkige verkeersinfrastructuur is een oorzaak voor de vele slachtoffers in het verkeer. Dat zeggen verschillende specialisten die onze redactie contacteerde. En in combinatie met te veel afleiding van de autobestuurder kan dat dus zware gevolgen hebben.
Veiligheid versus doorstroming
Het aantal fietsers dat het slachtoffer was in het verkeer, stijgt sinds 2017. Toen waren er 699 doden, zwaar- en lichtgewonden. Vorig jaar waren er dat al 842. De Vlaamse overheid gaat bekijken of de gewestwegen waar gisteren de zware ongelukken zijn gebeurd, anders kunnen worden ingericht. Vlaams minister van Mobiliteit Lydia Peeters (Open VLD): “Als er een ongeluk gebeurt, laat ik dat direct onderzoeken. Conflictvrije kruispunten zijn erg belangrijk. Heel vaak maakt men de afweging veiligheid versus doorstroming, maar wij geven de boodschap dat veiligheid moet primeren.”
