Nederlandse regering betaalt 1,3 miljard euro aan slachtoffers van het "toeslagenschandaal"

De ontslagnemende regering in Nederland wil 1,3 miljard euro schadevergoeding betalen aan gezinnen van wie de toeslagen voor kinderopvang jarenlang onterecht was stopgezet. Het schandaal daarover was de aanleiding dat de regering van premier Mark Rutte eerder dit jaar ontslag nam.

Het gaat om een voorstel van de ontslagnemende regering-Rutte III. De vergoeding moet nog worden goedgekeurd in de Tweede Kamer. Het grootste deel van de vergoeding zal worden uitbetaald aan kinderen en ex-partners van gedupeerden en mensen die door de belastingdienst op een andere manier onwettig benadeeld zijn.

De prioriteit wordt gegeven aan kinderen van gedupeerde ouders. Afhankelijk van hun leeftijd krijgen ze elk tussen de 2.000 en de 10.000 euro. In totaal komt dat neer op 1,3 miljard euro. 

De toeslagenaffaire slaat op een schandaal waarbij hoge ambtenaren van het ministerie van Financiën jarenlang toeslagen voor kinderopvang hebben stopgezet zonder dat daar aanleiding tot was. In totaal werd 26.000 gezinnen zo een toeslag onthouden waar die mensen recht op hadden en dat in het kader "van jacht op fraude". 

Bovendien bleek uit een parlementair onderzoek dat niet enkel hoge ambtenaren, maar ook rechters, parlementsleden en ministers onheus zijn omgegaan met ouders die ten onrechte van fraude beschuldigd waren. Een aantal van die gezinnen zijn terechtgekomen in de armoede.

Begin dit jaar bood premier Mark Rutte het ontslag van zijn regering aan als gevolg van de verontwaardiging. De beslissing tot schadevergoeding is nu genomen door zijn ontslagnemende regering, want sindsdien zijn er verkiezingen gehouden, maar al maanden slagen de partijen er niet in om een nieuwe regering te vormen.

Meest gelezen