De Poolse premier Mateusz Morawiecki.
Copyright 2021 The Associated Press. All rights reserved.

Polen roept Belgische ambassadeur in Warschau op het matje na uitspraken van premier De Croo

De Poolse regering roept de Belgische ambassadeur op het matje na de uitspraken van de Belgische premier Alexander De Croo aan het adres van zijn Poolse ambtsgenoot Mateusz Morawiecki. De Croo waarschuwde Morawiecki voor een escalatie van het conflict tussen Polen en de Europese Unie over de basisregels van de rechtsstaat en het Europese project. 

"Aan degenen die opruiende interviews geven en denken dat het nodig is om een nieuwe wereldoorlog uit te roepen in The Financial Times, wil ik zeggen: u speelt een gevaarlijk spelletje, u speelt met vuur wanneer u om interne politieke redenen oorlog gaat voeren met uw Europese collega's". Dat zei De Croo eerder deze week tijdens een toespraak op het Europacollege in Brugge. 

Morawiecki had er in de Britse beurskrant mee gedreigd "alle beschikbare middelen" in te zetten als de Europese Unie zich blijft verzetten tegen de gerechtelijke hervormingen die zijn regering heeft doorgevoerd in Polen. Volgens de regering van Morawiecki zijn die hervormingen nodig om corruptie tegen te gaan in Polen, maar de Europese Unie zegt dat de hervormingen de scheiding der machten ondermijnen. 

Het conflict kwam tot een hoogtepunt toen het grondwettelijk hof in Polen oordeelde dat delen van de Europese verdragen in strijd zouden zijn met de Poolse grondwet. Dat beschouwt De Croo als een onaanvaardbare aanval.

Nu roept Polen dus de Belgische ambassadeur in Warschau, Luc Jacobs, op het matje. Volgens het ministerie van Buitenlandse Zaken vindt het gesprek deze namiddag plaats. Het kabinet van De Croo beschouwt het als een teken dat de boodschap van de premier is gehoord in Warschau, klinkt het. 

Meest gelezen