Politie en Infrabel organiseren eerste actiedag tegen spoorlopen: "Vooral jongeren sensibiliseren"

De politie gaat vandaag over heel het land extra controleren op spoorlopen in stations en aan overwegen. Vorig jaar stierven er 14 mensen en raakten er 11 zwaargewond door een gesloten overweg over te steken, of door te dicht bij treinsporen te lopen. "Antwerpen-Centraal is een hotspot voor spoorlopers", zegt Frederic Petit van Infrabel.

Vandaag vindt de eerste nationale actiedag tegen spoorlopen plaats. De spoorwegpolitie en de lokale politiezones over het hele land voeren vandaag controles uit in stations en aan overwegen. Eén dag voor de start van de herfstvakantie ligt de focus vooral op jongeren. In 2020 kwamen 14 mensen om het leven omdat ze een gesloten overweg overstaken, of omdat ze te dicht bij de treinsporen liepen. 

Veel ongevallen in Antwerpse haven

"De meeste ongevallen met spoorlopen gebeurden vorig jaar in de provincie Antwerpen", zegt Frédéric Petit van Infrabel op Radio 2 Antwerpen. "Het havengebied is daarin de koploper." 

Los van de ongevallen zijn er ook vaak meldingen van spoorlopers. "De zone rond het station Antwerpen-Centraal is een echte hotspot voor spoorlopers. Om die reden gaan we vandaag in Antwerpen alleen al op een zevental locaties controleren", besluit Petit. Wie betrapt wordt, riskeert een boete van duizenden euro's.

"Alle overwegen afschaffen, is een utopie. Maar elke vervanging komt de veilgheid ten goede", zegt Infrabel-woordvoerder Frédéric Petit in "Het journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen