Radio 2

Politie neemt 158 konijnen in beslag in illegale kwekerij: "Sommige dieren zagen nog nooit daglicht"

De politie en de dienst dierenwelzijn hebben donderdag in Wezembeek-Oppem 158 konijnen in beslag genomen. Alle dieren zaten in kooien in de garage van een kwekerij. Ze worden nu opgevangen in een zorgboerderij.

Het waren onder andere klachten uit de buurt over geurhinder, die de politie op het spoor brachten van de illegale kwekerij. Gisteren vielen de politie en de dienst dierenwelzijn op het adres binnen. Ze troffen er bijna 160 konijnen aan in hokken, die op elkaar waren gestapeld in de garage.

Ellen Van Assche van de zorgboerderij Huppeldepup in Grimbergen beschrijft de toestand: "De hokken waren eigenlijk te klein. Sommige van de dieren hadden nog nooit het daglicht gezien.” Omdat de vrouw de diertjes kweekte met het oog op verkoop waren ze eigenlijk nog niet al te verwaarloosd. "Ze waren niet ondervoed, maar ze hadden wel een vuile poep. En hun nagels waren ontzettend lang." 

Radio 2

Alle konijnen werden onderzocht, ontwormd en gevaccineerd door twee dierenartsen. "Zowat 30 konijnen zijn verkouden", weet Van Assche. "Het gaat om de dieren die het dichtste bij de airco zaten. De zieke dieren blijven we zelf verzorgen, maar voor  de andere konijnen zoeken we nog opvanggezinnen."

Meest gelezen