piqsels

Redders waarschuwen na verdrinking Halle: "Spring niet in koud water, probeer vanop het droge iemand te redden"

Na het verdrinkingsincident gisteren in Halle waarschuwen redders voor de "cold shock of koudeshock". Volgens hen is dit de meest voorkomende oorzaak van verdrinking. Ze roepen dan ook op om niet zomaar achter een drenkeling te springen, maar om die vanop afstand, op het droge, te proberen redden. 

In de vijver voor een OCMW-gebouw van Halle is  gisteren een man van 44 jaar verdronken. Dat is gebeurd toen hij  twee kinderen uit de vijver wilde redden. Hoogstwaarschijnlijk is de man verdronken als gevolg van een koudeshock, iets wat wel vaker voorkomt.

"Inderdaad, dat zien we wel vaker dat mensen iemand willen redden uit koud water", vertelt redder Joni Ceusters, bekend van Kamp Waes. "Maar dat is geen goed idee, eigenlijk moet je eerst en vooral zorgen dat je zelf veilig bent. Maar we weten dat emoties in zo'n situaties de overhand nemen en dat je gewoon springt. Maar als je vanuit het niets in het water springt en je ervaart plots die koude op je lichaam, dan geraakt je lichaam in shock en dan kan je wel eens verdrinken." 

Een redding vanop het droge is de beste redding

Joni Ceusters, redder

Wat moet je dan wel doen als je iemand wil redden. "Het is sowieso belangrijk dat je iets probeert te doen, maar je moet daarbij altijd in het achterhoofd houden dat eigen veiligheid het belangrijkste is", zegt Joni.  "In de redderswereld proberen wij zo veel mogelijk te kiezen voor een droge redding, een redding zonder zelf nat te worden. Dat wil zeggen dat je iemand vanop de kant, het droge probeert te redden,  dat je bijvoorbeeld een touw naar het slachtoffer gooit of iets dat drijft." 

Meest gelezen