Stad Roeselare droomt van een internationaal poëzietreffen

Dichters uit Vlaanderen en het ommeland zakken op 7 november af naar Roeselare voor het eerste internationale poëzietreffen. Aanleiding is de 165ste geboortedag van Albrecht Rodenbach. Het poëzietreffen moet een hommage worden aan de Vlaamse schrijver als symbool van de heropstanding van de Nederlandse taal en cultuur in Vlaanderen. Trekker van het initiatief is Dirk Lievens (CD&V), schepen van Cultuur :“Ik wil er een bedwelmende literaire en historische verkenning van maken, een denk- en beleefervaring op topniveau, een netwerkmoment met klasse!”

Het moet ook een eerbetoon worden aan de geselecteerde dichters, 20 bijzondere mannen en vrouwen die zullen geëerd worden met de zilveren Rodenbachpen. “Dat is een onderscheiding door de stad Roeselare waarmee we hedendaagse dichters willen eren en uitnodigen om hun rol op te nemen in de samenleving om de poëzie in het hart van de mensen te brengen”, aldus Dirk Lievens. 

Als je de lijst van de dichters bekijkt, bekleden velen onder hen al zo’n positie. Frouke Arns (Ned), Paul Demets, Iris Penning (Ned), Carl Norac, Reinout Verbeke, Tania Verhelst, Twan Vet (Ned) en Edward Hoornaert hebben ervaring als stadsdichter, dichter des vaderlands of plattelandsdichter. Anna Ayanoglou (Fr), Luuk Gruwez, Eleonora Rimolo (It), Geert Viane vergaarden heel wat prestigieuze prijzen achter hun naam. Wim Vandeleene, Bart Stouten, Myrte Leffring Philip Hoorne bewezen hun relevantie als redacteur of recensent bij magazines en tijdschriften. Daarnaast kregen ook Lindah Leah Nyirenda  (slamdichter en spoken word artieste), Lander Cornelis, Nele Buyst en Steven Van Der Heyden een uitnodiging vanuit de stad Roeselare. 

 Voor een dichter is het Klein Seminarie een echte droom, zelfs een bedevaartsoord, zeker als je van ver komt.

Edward Hoornaert, stadsdichter van Roeselare

Klein Seminarie

De leefwereld van Albrecht Rodenbach staat centraal tijdens het eerste Internationale Poëzietreffen. “We bezoeken met de groep dichters de Rodenbachbrouwerij en het Klein Seminarie, vooral de laatste locatie is ook voor moderne dichters een mythische plek. Want de impact van Guido Gezelle, Hugo Verriest en Albrecht Rodenbach die eind 19de eeuw vanuit het Klein Seminarie de Vlaamse taal, cultuur en poëzie lieten herleven, kan niet overschat worden”, zegt Dirk Lievens. De Roeselaarse stadsdichter Edward Hoornaert die de dichters voor het evenement selecteerde, bevestigt wat Lievens vertelt. “Je moet de naam en faam van het Klein Seminarie in Vlaanderen maar ook in het buitenland niet onderschatten. Voor een dichter is deze plek een echte droom, zelfs een bedevaartsoord, zeker als je van ver komt.”

Het poëziefestival kan Roeselare nog meer op de kaart zetten, ook op internationaal vlak. 

Dirk Lievens, schepen van Cultuur

Stralende toekomst

"De toekomst straalt voor ons", schreef Rodenbach en dat geldt zeker voor het netwerkmoment op 7 november waar Roeselare een jaarlijkse gebeurtenis van wil maken. Op zondag 7 november wordt in de Sint-Amandskerk in Roeselare een publieksmoment gehouden waar de 20 dichters hun werk debiteren rond het thema "Het land van Utopia". 

De ambitie van de organisatoren voor het Internationale Poëzietreffen in Roeselare is groot. “Het initiatief is gedragen door velen: Edward Hoornaert en zijn collectief Obsidiaan, het Klein Seminarie, de Brouwerij Rodenbach, de cultuurraad en heel wat Roeselaarse verenigingen”, zegt Lievens. “Het kan Roeselare nog meer op de kaart zetten, ook op internationaal vlak. Naast Roeselare als winkelstad of als centrum van de vallei van de voeding, is de stad namelijk ook historisch brandpunt op vlak van literatuur en poëzie. Het Klein Seminarie kan hier een belangrijke rol in spelen, een vleugel van het complex staat leeg. Waarom zouden we het niet inrichten als een digitale belevingsruimte rond onze 3 grote dichters uit de 19de eeuw en wat er nu leeft in de Roeselaarse regio op literair vlak?” 

In het land van Utopiea…

Met een collectief stadsgedicht kan misschien een draagvlak gecreëerd worden voor het idee. “Iedereen kan meedoen en zijn droom- of ideaalbeeld neerpennen na de openingswoorden van Rodenbach in zijn gedicht Utopeia: ‘In het land van Utopeia…’ Dat kan een mooi resultaat opleveren want alle invalshoeken zijn mogelijk: de sociale strijd, over de stad Roeselare of over individuele beslommeringen, of waarom geen absurde of nihilistische beschouwingen”, zegt Hoornaert. “En als de inzendingen binnen zijn, kunnen we ermee uitpakken op de gedichtendag eind januari 2022.”

Wie wil meewerken aan het collectief stadsgedicht kan zijn tekst mailen naar  "stadsdichtervanrsl@gmail.com".

Meest gelezen