Afgevaardigden van de politiebonden laten passagiers maar met mondjesmaat door, aan de toegangsweg richting Brussels Airport.

Stiptheidsactie leidt tot files en wachtrijen aan Brussels Airport: "Mogelijk morgen opnieuw spontaan acties"

De stiptheidsactie van de federale politie op Brussels Airport heeft vandaag, aan de vooravond van de herfstvakantie, tot veel vertragingen geleid. Op de luchthaven van Zaventem hebben uiteindelijk een 100-tal mensen hun vlucht gemist, zo'n 25 vluchten vertrokken met vertraging. Ook morgen en overmorgen kunnen er nog spontane acties ontstaan, klinkt het bij de vakbond. 

De vakbonden van de federale politie hebben vandaag actiegevoerd op de luchthavens van Zaventem en Charleroi, en ook aan het treinstation van Brussel-Zuid. Ze kaartten met deze actie onder meer het afspringen van de loonsonderhandelingen aan, en de besparingen die de federale regering wil doorvoeren in het budget van de politie.

Op Brussels Airport was de actie omstreeks 5.30 uur gestart. De actievoerders deden zeer grondige en gedetailleerde paspoortcontroles van passagiers die naar landen buiten de Schengenzone wilden vliegen. Dat leidde tot lange wachtrijen van een uur tot een anderhalf uur. 

"Iedereen zal moeten werken voor minder loon", zegt Diederich Poisket van de socialistische vakbond ACOD in "Het journaal":

Videospeler inladen...

De herfstvakantie gaat van start en daardoor was het extra druk op de luchthaven. Er werden vandaag zo'n 50.000 passagiers, zowel aankomende als vertrekkende, op de luchthaven in Zaventem verwacht.

Om er zeker van te zijn dat mensen hun vlucht niet zouden missen door de actie, zijn zo'n 25 vliegtuigen met vertraging vertrokken, zo liet Nathalie Pierard van Brussels Airport weten.  Toch hebben uiteindelijk nog zo'n 100 passagiers hun vlucht gemist. 

Aanschuiven geblazen, op de toegangsweg richting Brussels Airport.

In de vertrekhal van Brussels Airport waren een vijftigtal afgevaardigden van de verschillende vakbonden aanwezig. De actie ging uit van de verschillende bonden: naast ACV doen ook VSOA, ACOD en NSPV mee. De kans is groot dat het dit najaar niet bij deze ene actie zal blijven, zo klinkt het.

Onze luchtvaartexpert Riadh Bahri brengt verslag uit voor "Het journaal" in Zaventem. "Veel luchtvaartmaatschappijen hebben miljoenen geleend geld af te betalen aan de staat, en hebben vandaag hun broek gescheurd aan deze stiptheidsactie van de politie":

Videospeler inladen...

De stiptheidsactie komt er na het afspringen van de recente loonsonderhandelingen. "Sinds twintig jaar hebben we geen enkele loonsverhoging gekend. Met wat nu op tafel ligt, kunnen we absoluut niet akkoord gaan", zegt Joery Dehaes, vakbondssecretaris bij ACV Politie. Ook de plannen om de regeling omtrent het einde van de loopbaan te herzien, vallen niet in goede aarde.

Mogelijk volgen er morgen en zondag nog spontane vakbondsacties van de federale politie. "Wij sturen vanuit de vakbond niets aan, maar we merken dat er heel veel animo is bij de werknemers, het leeft", zegt Joery Dehaes. "Het personeel heeft het gevoel dat het tijd wordt dat we iets doen."

Actievoerders van de politiebonden in de inkomhal van Brussels Airport.

Meest gelezen