Hilde verloor bijna 400.000 euro door vriendschapsfraude: "Als je verliefd bent, bestaat de wereld rondom je niet meer"

"De Inspecteur" op Radio 2 praat een hele week over vriendschapsfraude. En dat zorgt ervoor dat veel slachtoffers voor het eerst met hun verhaal naar buiten durven komen. Zo ook Hilde uit Poelkapelle. Tot drie weken geleden werd ze door een oplichter aan het lijntje gehouden. Dankzij de getuigenissen van andere slachtoffers zijn haar ogen opengegaan: "Ik heb nu voor 99,99 procent zekerheid en kan verder gaan met mijn leven."

"Dag Sven, ook ik was gedurende vier jaar slachtoffer van vriendschapsfraude. Ik heb het pas nu ontdekt en begrepen. Om een lang verhaal kort te maken: ik ben zo'n 400.000 euro kwijt." 

Die mail van Hilde ontvangt "De Inspecteur" naar aanleiding van de vele getuigenissen rond vriendschapsfraude. Ze wil haar verhaal graag delen om andere mensen te waarschuwen.

Zo'n vier jaar geleden wordt Hilde benaderd door een aantrekkelijke Fransman die zegt in Rijsel te wonen. Ze beginnen te praten en ze ontmoet hem zelfs één keer in het echt. Hilde wordt stapelverliefd op de charmante man. "Hij gaf me zuurstof, zin om te leven. En nu besef ik dat het allemaal fake is."

Tijdens de vier jaar waarin ze aan het lijntje is gehouden, is Hilde vaak gewaarschuwd. "Maar als je die persoon graag ziet, is het moeilijk om in te zien dat het allemaal niet echt is. Je wilt het niet zien, je wilt het niet geloven."

De oplichter belooft Hilde keer op keer dat hij naar haar zal toekomen, maar telkens loopt er iets mis. "Daardoor heb ik zelf ook twijfels gehad. Maar die werden altijd afgewimpeld. Als je verliefd bent op iemand, dan bestaat de wereld rondom je niet meer."

Beluister hier het verhaal in "De Inspecteur" op Radio 2:

Grote schulden

In de vier jaar dat Hilde door de oplichter aan het lijntje wordt gehouden, weet hij haar veel geld te ontfutselen. "Hij ging terugkomen uit het buitenland en had daar elke keer weer een nieuwe som geld voor nodig, voor de advocaat of voor een boete."

Ik ben leningen aangegaan, ik heb geld van mijn ex-man gekregen, mijn auto verkocht en extra kredietkaarten aangevraagd

Hilde uit Poelkapelle

Hilde is zo verliefd dat ze elke keer weer geld overschrijft. Hoeveel geld ze precies kwijt is, weet niet ze niet. "Ik maak een ruwe schatting, maar denk dat het bedrag richting 400.000 euro gaat. Ik ben daarvoor leningen aangegaan, ik heb geld van mijn ex-man gekregen, mijn auto verkocht en extra kredietkaarten aangevraagd."

Na vier jaar blijft Hilde niet alleen achter met een gebroken hart, ze zit ook in financiële problemen. "Ik moet maandelijks enorme bedragen aflossen voor leningen die ik ben aangegaan. Dat voelt als een strop rond mijn nek." Ze ziet geen andere oplossing dan haar woning te verkopen en een klein appartementje te huren voor zichzelf en haar honden.

Liefdesverdriet

Hilde ontdekte nog maar drie weken geleden dat ze met een oplichter te maken had. "Hij zou voor de zoveelste keer naar Rijsel afreizen en ik zou hem daar ontmoeten. Maar hij had weer technische problemen met zijn telefoon. Sindsdien heb ik hem niet meer gehoord. Ik krijg enkel een voicemail te horen." Ook op mails krijgt ze geen antwoord meer. 

De twijfel maakte mij kapot. Dat het misschien toch echt was en dat er iets gebeurd was met hem. Nu kan ik verder met mijn leven

Hilde uit Poelkapelle

Door verhalen van andere slachtoffers te horen bij "De Inspecteur" weet ze nu zeker dat ook haar charmante Fransman niet bestaat. "Dat is mijn redding geweest. De twijfel maakte mij kapot. Dat het misschien toch echt was en dat er iets gebeurd was met hem. Nu kan ik verder met mijn leven."

En wat nu?

Ondanks de zware financiële problemen blijft Hilde toch positief. "Misschien wil ik me wel als vrijwilliger inzetten bij vzw Neniu. Ik kan er goed over meespreken dus mijn verhaal kan anderen verder helpen."

Daarnaast blijft ze ook onder de indruk van hoe gewiekst de oplichters te werk gaan. "Het is triest om te zeggen, maar ze zijn zo goed in wat ze doen. Chapeau dat ze iemand vier jaar lang kunnen bedriegen en laten geloven dat het allemaal echt is."

Meest gelezen