Vannacht draaiden we de klok een uur terug, voorlopig afschaffing winter/zomertijd geen prioriteit 

In de nacht van zaterdag op zondag hebben we de klok een uur teruggedraaid. Drie uur werd twee uur.  U kon dus een uurtje langer slapen zondagochtend. De Europese Commissie wou al een tijdje af van dat geschakel, maar de lidstaten geraken het niet eens en dus komt er geen afschaffing de komende jaren.

Al sinds 1977 verzetten we twee keer per jaar onze klok van winter naar zomertijd en omgekeerd. In de beginjaren was het voornaamste doel energiebesparing omdat we door de wissel van uur, wat langer licht hadden. Uit verschillende onderzoeken blijkt intussen dat die besparing verwaarloosbaar is. En dus lijkt er geen enkele reden meer om twee keer per jaar de wijzers van de klok te verzetten.

Einde winter/zomertijd of toch niet?

Om een definitief einde te maken aan de jarenlange discussie over de winter- en zomertijd deed de Europese Commissie in 2018 een voorstel om het verschil af te schaffen en het hele jaar door dezelfde tijd te hanteren.  In maart 2019 besliste het Europees Parlement om het voorstel van de Europese Commissie te volgen.

Maar is het dan het winteruur, of het zomeruur, dat moet verdwijnen? Het plan was om eerst de zomertijd af te schaffen, maar de meningen waren verdeeld en uiteindelijk werd beslist om elke lidstaat zelf te laten kiezen welke "klok" ze wilde afschaffen. Maar ook daar was kritiek op, want in theorie zou een ritje door de Benelux al snel kunnen uitmonden in een kakofonie in uurwisselingen. In elk geval was het de bedoeling om in 2019 voor het laatst te schakelen, maar de beslissing is uitgesteld.

Het zal nog een tijd duren voor de tijd verandert

Hilde Vautmans, Europaparlementslid Open VLD

Ondertussen zijn we 2 jaar verder en is er nog niets veranderd. De keuze voor winter of zomertijd is momenteel, door de coronacrisis, nergens een prioriteit.  

Er komt de "komende jaren" geen afschaffing van de winter- en zomertijd. Dat heeft de Europese Commissie geantwoord op een vraag van Europarlementslid Hilde Vautmans (Open VLD). Volgens Vautmans is het geen makkelijke kwestie, want "tijd beïnvloedt veel", en de lidstaten mogen ook zelf autonoom kiezen. Als landen verschillende "uren" willen, zal er volgens haar over gepraat moeten worden. "Het leeft enorm, iedereen heeft er ook wel een mening over. Ik zeg duidelijk, laten we dit aanpakken. Maar het zal nog een tijd duren voor de tijd verandert."

Wintertijd = winterblues? Dat hoeft niet.

De aanpassing is niet voor iedereen even simpel. Daarom enkele tips om jezelf toch fit te blijven te voelen:

  • Zorg voor voldoende licht als je wakker wordt, open meteen de gordijnen en doe veel lampen aan.
  • Onderzoek wijst uit dat activiteiten die afwijken van je gewoontes en routines veel mentale energie kosten. Probeer bijvoorbeeld dus zoveel mogelijk op hetzelfde tijdstip te eten. Hierdoor spaar je energie.
  • Blijf bewegen. Sporten of zelfs een rustig wandeltochtje zorgen ervoor dat je lichaam endorfine aanmaakt.  Daardoor voel  je je energieker.
  • Probeer iets later te gaan slapen op zaterdagavond, zodat je lichaam al snel kan wennen aan het nieuwe uur.

Meest gelezen