Vergunning shoppingcenter Deinze niet in orde: boete van bijna half miljoen euro 

Een rechter heeft een boete uitgesproken voor de ongeldige bouw van het shoppingcenter Driespoort in Deinze. Het bedrijf dat het project leidde én de eigenaar moeten samen 450.000 euro betalen.  Of het shoppingcenter afgebroken moet worden, is onduidelijk. Het staat er al 6 jaar. 

Tot viermaal toe keurde de provincie Oost-Vlaanderen de vergunning voor Driespoort Shopping Deinze goed, maar evenveel keer vernietigde de Raad voor Vergunningsbetwisting ze. Intussen is wel voortgebouwd, het complex staat er al 6 jaar. Een buurtbewoonster en een concurrent bleven de komst van het centrum al die jaren aanvechten en krijgen nu, in beroep, gelijk. 

Onleefbaar en concurrentie

Eén van de mensen die naar de rechter trekt, is een vrouw die achter haar woning in de Poelstraat een shoppingcenter van 20.000 vierkante meter zag verschijnen. Ze noemt de komst van het center onleefbaar en klaagt onder meer de geluidshinder en de mobiliteitsproblemen aan. Ook ondernemer Patrick Piens, die zelf een shoppingcenter heeft, is het winkelproject om commerciële redenen liever kwijt.

Lachertje

Volgens de rechter hebben de projectontwikkelaar, architect en aannemer bewust verder gebouwd, ondanks het feit dat ze wisten dat ze geen vergunning hadden. Zij verstopten zich achter de bouwheer, van wie ze uitgingen dat die wel zou opdraaien voor overtredingen en boetes. In eerste aanleg kreeg de projectontwikkelaar 60.000 euro boete en de zaakvoerder 30.000 euro. 

De procureur-generaal vond die boetes  te laag. "Ik heb die jaarafrekening eens bekeken. Die uitgesproken boetes zijn een lachertje." Ook het hof van beroep volgde die redenering en trok de boetes op. Hierdoor moet ontwikkelaar 300.000 euro boete betalen, de zaakvoerder 150.000 euro. 

Shoppingcentrum blijft voorlopig overeind

De voorzitter van het hof sprak zich enkel uit over het strafrechtelijk deel. Over het burgerlijk aspect, namelijk een eventuele afbraak, is geen uitspraak gedaan. Dat luik keert terug naar de rechter in eerste aanleg, maar het is nog niet duidelijk wanneer daarover een uitspraak zal volgen.

Meest gelezen