Vernieuwde Sint-Lambertuskerk staat open voor parochianen én Poolse gemeenschap

In Heverlee, bij Leuven, is de gerestaureerde Sint-Lambertuskerk officieel heropend. De parochiekerk kreeg het de afgelopen decennia zwaar te verduren en was lange tijd gesloten voor het publiek. 

De heilige Lambertus kerstende een groot deel van de streek rond Leuven. Daarom vind je in de streek heel wat kerken die aan hem zijn toegewijd. De bouw van deze Sint-Lambertuskerk begon in 1876.

De kerk bleef niet gespaard van tegenslag. Tijdens de Tweede Wereldoorlog sneuvelden bijvoorbeeld de meeste glasramen. Maar ook waterinsijpeling, een brandstichting, kapotte bepleistering en een rottend dak maakten de kerk voor lange tijd ontoegankelijk. Vanaf 2013 werd een grondige restauratie ingezet. Die heeft tot nu geduurd en heeft in totaal 700.000 euro gekost.

Centrale plek

Pastoor Gerben Zweers is dan ook een tevreden man. "Deze kerk heeft een centrale plek in Heverlee en de parochianen delen deze kerk met de Poolse gemeenschap. Mensen van Poolse origine komen uit de wijde omtrek naar hier, een traditie die door mijn voorganger is ingezet."

De Poolse aanwezigheid is ook duidelijk te zien in het interieur van de kerk. "Er hangen twee grote schilderijen op die voor de Poolse gemeenschap van groot belang zijn", verduidelijkt de pastoor. "Eén schilderij is een afbeelding van Paus Johannes-Paulus II (de Pool Karol Wojtyla, red.);  het andere is de uitbeelding van de goddelijke barmhartigheid. Sommige misvieringen doen we samen, maar er zijn ook aparte misvieringen. En de kinderen van Poolse ouders nemen ook volop deel aan onze zomerkampen." 

Meest gelezen