Copyright 2020 The Associated Press. All rights reserved.

13.000 euro boete voor chirurg die via zoom vergaderde tijdens operatie

Terri Hill, een politica en plastisch chirurg uit de Amerikaanse staat Maryland, heeft een boete van 15.000 dollar (net geen 13.000 euro) en een berisping gekregen omdat ze tot tweemaal toe deelnam aan politieke videoconferenties terwijl ze midden in een operatie zat. Hill was tijdens de vergaderingen  te zien met "een operatiegewaad, gezichtsmasker en operatiemuts" aan.

De vergaderingen van het congres van de staat Maryland, waar Hill voor de Democratische partij deel van uitmaakt, werden afgelopen jaar, vanwege de coronacrisis, via videoconferentie gehouden. Het publiek kon de vergaderingen en hoorzittingen live volgen.

Tijdens die vergaderingen viel op hoe afgevaardigde Terri Hill soms met operatiegewaad of chirurgische instrumenten te zien was. "Ze stond onder operatielichten, reikte naar chirurgische instrumenten of verplaatste met bloed besmeurde handdoeken," aldus het rapport van de raad die haar schuldig bevond aan "onprofessioneel gedrag in de uitoefening van de geneeskunde". 

Hill gaf toe dat ze fouten heeft gemaakt, ze verklaarde dat ze hard had gewerkt om haar professionele verplichtingen na te komen, tegenover zowel haar patiënten als haar kiezers tijdens de pandemie - een evenwicht dat soms een uitdaging was. "Ik accepteer het besluit van het bestuur, dat ik het beter had kunnen doen," schrijft ze in een verklaring.

Toestemming van de patiënten

Het was de krant "The Baltimore Sun" die begin maart als eerste melding maakte van de vreemde optredens van Hill tijdens de videoconferenties. De raad van artsen in Maryland stelde daarop een onderzoek in. In april gaf Hill aan de tuchtcommissie toe dat ze twee commissievergaderingen per videoconferentie had bijgewoond, een keer in februari om minder dan drie minuten te getuigen over een wetsvoorstel dat ze steunde en nog een keer in maart. 

Volgens Hill hadden beide patiënten "toestemming" gegeven dat ze tijdens de operatie deel zou nemen aan een videovergadering, maar volgens de raad is daar in de toestemmingsformulieren niks van terug te vinden. Een van de patiënten kon zich ook niet herinneren dat zo'n vraag gesteld was, de andere patiënte meldde dat Hill tien minuten voor aanvang van de operatie had verteld over de commissievergadering en dat ze inderdaad had ingestemd met haar deelname.

Meest gelezen