De Libanese minister van Informatie Kordahi heeft de Golfstaten voor het hoofd gestoten.
Copyright 2021 The Associated Press. All rights reserved

De Arabische Golfstaten wijzen Libanese ambassadeurs uit wegens uitspraken van minister over Jemen

Er lijkt een stevige breuk in de maak tussen Libanon en de meeste Arabische staten aan de Perzische Golf. Saudi-Arabië heeft als eerste de diplomatieke banden met Libanon opgeschort en alle invoer uit dat land verboden. De andere landen de regio volgen. Aanleiding is een uitspraak van een Libanese minister over de oorlog in Jemen.

"De oorlog in Jemen is absurd en is een daad van agressie van Saudi-Arabië en de Verenigde Arabische Emiraten tegen een ander Arabisch land". Zo omschreef de Libanese minister van Informatie George Kordahi een tijd geleden de Saudisch-Emiratische interventie in de oorlog in Jemen. De Saudi's en hun bondgenoten uit de Golf steunen daar de "regering" tegen de sjiitische Houthi's die een groot deel van Jemen controleren en die banden hebben met Iran.

De uitspraken van minister Kordahi zijn niet recent, maar leiden nu blijkbaar tot een breuk met de Saudi's en hun bondgenoten. Zo heeft Saudi-Arabië de Libanese ambassadeur bevolen om te vertrekken en trekt het zelf zijn ambassadeur terug uit Libanon. Ook sluiten de Saudi's de grenzen voor alle invoer uit Libanon. Eerder was al de import van groenten en fruit uit dat land aan banden gelegd.

In sneltreinvaart volgen nu de andere Golfstaten zoals Koeweit, Bahrein en de Verenigde Arabische Emiraten. Dat laatste land roept zijn inwoners ook op om niet naar Libanon te reizen. De Saudi's en hun bondgenoten nemen de uitspraken van de Libanese minister niet, maar onderliggend is vooral de Iraanse invloed in Libanon via de sjiitische groepen Hezbollah en Amal hen een doorn in het oog.

Libanon kraakt zo al onder een crisis

De boycot komt wel erg ongelegen voor het kleine Libanon dat al jaren in een diepe economische, sociale en financiële crisis wegzinkt. Daar bovenop komen nog de gevolgen van de enorme ontploffing in de haven van de hoofdstad Beiroet in de zomer van vorig jaar en de bijna aanhoudende politieke impasse die regeren vrijwel onmogelijk maakt.

De regering van de Libanese premier Najib Mikati die pas onlangs is aangetreden, kraakt dan ook onder de Saudische druk. Mikati heeft minister Kordahi gevraagd "om de belangen van het land boven zijn persoonlijke belangen te stellen", wat indirect een vraag om ontslag is. 

Probleem is dat de partij van Kordahi, de christelijke partij Marada van de Franjieh-clan uit Tripoli, de minister niet wil laten vallen als "zoenoffer" en bij diens eventueel ontslag zal weigeren om iemand anders te benoemen. De hele Libanese regering staat zo op de helling, want zonder steun van de Golfstaten kan Beiroet de financiële ondergang nauwelijks vermijden.

De zaak doet denken aan de jarenlange boycot die de Saudi's en bondgenoten recent hebben volgehouden tegenover de Golfstaat Qatar. Die laatste beschikte evenwel over enorm veel rijkdom door aardgas en kon de diplomatieke en economische boycot doorstaan tot de Saudi's water in hun wijn deden. Ook Qatar werd toen gestraft omdat het te nauwe banden zou hebben gehad met Iran.

Meest gelezen