vlnr: Boris Johnson, Emmanuel Macron, Angela Merkel en Joe Biden.
PA Media

De G20, de belangrijkste industrielanden, bereiken akkoord over minimumbelasting van 15% voor multinationals

De leiders van de G20, de belangrijkste economische landen, die dit weekend vergaderen in Rome, hebben al een akkoord bereikt over een minimumbelasting van 15% voor multinationals. Daarnaast is er ook al een akkoord tussen de VS en Europa over het afschaffen van een aantal invoerrechten. Vanavond genoten de deelnemers van een diner dat aangeboden werd door de Italiaanse president Mattarella, morgen gaat de top verder.  

De top van de G20 en de 26e VN-klimaatconferentie in Glasgow zijn de echte redenen waarom VS-president Joe Biden naar Europa is gekomen. Hij is persoonlijk aanwezig, net zoals de meeste Europese staatshoofden en regeringsleiders, maar dat geldt niet voor iedereen. De Russische president Vladimir Poetin volgt de conferentie digitaal vanuit Moskou en ook de Chinese Xi Jinping doet hetzelfde vanuit Peking.

De strijd tegen de klimaatverandering overheerst dus en in een ontwerptekst regent het beloften over een klimaatneutrale samenleving tegen 2050, het afbouwen van fossiele brandstoffen en het beperken van de stijging van de gemiddelde temperatuur. Dat is allemaal niet zo nieuw en zal wellicht verder uitgewerkt worden op de conferentie in Glasgow volgende week.

Er zijn al enkele akkoorden gesloten, maar het hete hangijzer van deze top is de klimaatverandering:

Videospeler inladen...

Eerste akkoorden

Vandaag is er al een akkoord bereikt over een minimumbelasting voor multinationale bedrijven van 15%. Die moet het minder interessant maken voor bedrijven winsten over te boeken naar landen met erg lage belastingen. Ook zouden ze voortaan een deel van hun belastingen moeten betalen in de landen waar die winsten gemaakt worden. 

Het akkoord is vooral gericht tegen grote techbedrijven zoals Google, Amazon en Facebook, die op dit ogenblik zo goed als geen belastingen betalen. "Vandaag hebben alle staatshoofden van de G20 een historisch akkoord over nieuwe internationale belastingregels goedgekeurd, onder meer een wereldwijde minimumbelasting", kondigde de Amerikaanse minister van Financiën Janet Yellen aan.  

Daarnaast hebben de VS en Europa ook al een akkoord bekendgemaakt om een aantal invoerrechten te laten vallen. Onder president Trump had de VS hoge invoerrechten geheven op Europees staal en aluminium, waarop een aantal Europese landen ook hoge invoerrechten legden op bijvoorbeeld Amerikaanse motorfietsen of bourbon. 

Sinds zijn aantreden had president Biden er werk van gemaakt om de relatie met Europa te herstellen. Trump wilde met de invoerrechten meer jobs creëren in Amerikaanse staalfabrieken, maar dat is niet gelukt. 

Ook energieprijzen en coronacrisis op de agenda

Veel landen willen ook de stijgende energieprijzen onder controle houden en voeren de druk op Rusland en Saudi-Arabië op om de productie van olie en gas op te voeren. 

De strijd tegen de coronapandemie is nog een heikel thema. Dan gaat het over de beloften om armere landen van voldoende vaccins te voorzien. Ook daar komen er wellicht beloften die later moeten worden waargemaakt. De economische gevolgen van de crisis en het aanzwengelen van de economie zijn ook gespreksstof.

De groepsfoto van de G20-leiders werd een eerbetoon aan medische hulpverleners in de coronacrisis.
Copyright 2021 The Associated Press. All rights reserved.

De Russische president Vladimir Poetin en zijn Chinese collega Xi Jinping zijn er niet, maar spraken vanuit hun land de deelnemers toe via internet. Beiden riepen op om wederzijds elkaars vaccins te erkennen, tenminste als die op de noodlijst van de WHO staan. Rusland en China hebben elk vaccins ontwikkeld en willen die ook verder verspreiden in de wereld.

Vanavond genoten de deelnemers aan de G20-top van een diner aangeboden door de Italiaanse president Mattarella. Dat vond plaats in het befaamde Quirinaalpaleis, de officiële residentie van het Italiaanse staatshoofd.  Eerder op de avond hadden ze ook al een bezoek gebracht aan de baden van Diocletianus, een aandenken aan de grootsheid van het Romeinse rijk. 

De G20 of Groep van 20 bestaat uit de Europese Unie en 19 van de grootste economieën ter wereld. Het gaat om de VS, het Verenigd Koninkrijk, Australië, Canada, Duitsland, Frankrijk, Italië en ook Japan, Zuid-Korea, China, India, Indonesië, Brazilië, Argentinië, Mexico, Rusland, Turkije, Saudi-Arabië en Zuid-Afrika. Samen zijn die goed voor 90% van de wereldeconomie en twee derde van de wereldbevolking.

Het samenwerkingsverband werd opgericht in 1999 en was bedoeld als een uitbreiding van de vooral westerse G7. De G20 leek vooral relevant te worden na de financiële crisis van 2008, maar is daarna opnieuw wat weggedeemsterd. Naast die 20 vaste leden nemen ook nog andere landen zoals Spanje en Nederland deel aan de vergaderingen evenals toplui van internationale organisaties.

Meest gelezen