Extra coronavaccin voor zorgpersoneel, (nog) niet voor brede bevolking of wie onderliggende kwaal heeft

De zogenoemde boosterprik, de extra prik met het coronavaccin, komt er voor het zorgpersoneel. Dat heeft het Interministerieel Comité Volksgezondheid beslist, waarin de ministers van Volksgezondheid van de federale regering en die van gewesten en gemeenschappen vertegenwoordigd zijn. Voor de volledige bevolking jonger dan 65 en voor mensen met onderliggende kwalen komt er voorlopig geen extra prik.

Het Interministerieel Comité Volksgezondheid volgt het advies van de Hoge Raad voor Volksgezondheid: er komt een boosterprik voor het zorgpersoneel, maar voorlopig niet voor wie jonger is dan 65 of voor wie een onderliggende kwaal heeft. Eerder was al beslist dat 65-plussers, bewoners van woonzorgcentra en mensen met een verlaagde immuniteit een derde prik zouden krijgen. 

Je mag er eigenlijk vanuit gaan dat in de loop van volgend jaar nog zal moeten gevaccineerd worden

Minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit)

De Hoge Raad voor Volksgezondheid wordt gevraagd om bijkomend advies te geven als er wetenschappelijk bewijs is dat een extra prik voor de hele bevolking nuttig is. Vorige week had de Vlaamse regering nog aangedrongen op zo'n advies. "Ik denk dat dit nu wordt voorbereid, om te kijken wanneer die derde prik kan worden gegeven aan de rest van de bevolking", zegt Vlaams minister van Volksgezondheid Wouter Beke (CD&V).

Federaal minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit) bevestigt dat er een boosterprik voor de brede bevolking zit aan te komen. "Je mag er eigenlijk vanuit gaan dat in de loop van volgend jaar nog zal moeten gevaccineerd worden, want de epidemie gaat voort en een vaccinatieprogramma stopt ook niet na een eerste basisvaccinatie."

In totaal komen zo'n 530.000 mensen uit de zorgsector in aanmerking voor de boosterprik. "Zij zullen worden uitgenodigd vier à zes maanden nadat zij een tweede prik hebben gekregen", verduidelijkt Beke. Dat zou al kunnen vanaf midden volgende maand. 

De gezondheidswerkers waren bij de eersten die begin dit jaar gevaccineerd zijn, en hun immuniteit dreigt af te nemen als zij geen boosterprik krijgen. "Voor het zorgpersoneel doen we dat omdat ze met kwetsbaren in contact komen en omdat het al een hele tijd geleden is dat zij een eerste en tweede prik hebben gekregen", zegt Beke.

Tegen eind november nieuwe teststrategie

Voor wat betreft de test- en quarantaineregeling in het onderwijs heeft het Interministerieel Comité Volksgezondheid "akte genomen", van de beslissingen die door onderwijs zijn genomen. Daar is beslist dat bij een besmetting in de klas kinderen jonger dan 12 zich alleen moeten laten testen als ze symptomen hebben en dat een hele klas maar vanaf 4 besmettingen in één week tijd in quarantaine moet.

In ruil voor strengere maatregelen in het Vlaams onderwijs zeggen we dat we kunnen aanvaarden dat we tijdelijk wat minder testen

Minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit)

"In ruil voor strengere maatregelen in het Vlaams onderwijs zeggen we dat we kunnen aanvaarden dat we tijdelijk wat minder testen", zegt Frank Vandenbroucke. 

Volgens Vandenbroucke en Beke  blijft het de bedoeling om tegen eind volgende maand tot een nieuwe teststrategie te komen.  

Frank Vandenbroucke geeft in "Het Journaal" toelichting bij de beslissingen van het Interministerieel Comité Volksgezondheid.

Videospeler inladen...

Meest gelezen