James Arthur Photography

"Klimaattrein" vertrokken naar top, EU-commissaris Timmermans: "Jongeren hebben politiek wakker geschud"

In Brussel is de zogenoemde "klimaattrein" vertrokken. Daarmee reizen politici, milieuverenigingen en klimaatactivisten naar de klimaatconferentie in de Schotse stad Glasgow. Frans Timmermans, vicevoorzitter van de Europese Commissie, kwam hen uitwuiven. Hij is de jongeren dankbaar voor hun inzet en vraagt om dat te blijven doen.

De Klimaattrein kwam uit Amsterdam en stopt op een aantal plaatsen om activisten en politici op te pikken voor de reis naar de Schotse stad Glasgow. Daar start de wereldwijde Klimaattop die door velen wordt beschouwd als "de laatste kans om de klimaatverandering te beperken".

Frans Timmermans kwam in naam van de Europese Commissie de activoerders op het perron een hart onder de riem steken. Timmermans is vicevoorzitter van de Commissie, maar is ook bevoegd voor de Europese "Green Deal" of het klimaatplan van de EU.

De jongeren hebben de Europese politiek wakker geschud en ons de mogelijkheid gegeven om een echt plan te hebben

EU-commissaris Frans Timmermans

"Ik ben die jongeren ook dankbaar en ik roep hen op om activistisch te blijven en ons bij de les te houden en ook hun ouders blijven aanspreken", zo zei Timmermans vanochtend aan onze collega Veerle De Vos. 

Een deel van de EU-inspanning is gericht op "een renaissance van de trein zodat we voor korte afstanden niet meer automatisch in het vliegtuig stappen", zei Timmermans nog. Hij gaf toe dat er dan nog wel wat moet gebeuren om het aankopen van treinkaartjes gemakkelijker te maken en vooral ook de prijzen drukken, want nu is vliegen nog altijd veel goedkoper.

Of Timmermans nog gelooft dat we de opwarming van de aarde tot 1,5 graad kunnen beperken tegen het einde van deze eeuw? Timmermans verwacht dat er nog veel meer moet gebeuren, maar blijft optimistisch: "Als we zien waar we een jaar geleden waren en waar we nu zijn, ben ik optimistisch dat de mensheid kan lukken om dat te bereiken."

Europa mag dan wel slechts verantwoordelijk zijn voor 8 procent van de emissies, het continent kan volgens de EU-commissaris een voortrekkersrol spelen voor andere landen zoals China (goed voor 28 procent). Corona heeft weliswaar face-to-face-meetings verhinderd, maar Timmermans blijft geloven in een top zoals in Glasgow omdat daar niet enkel regeringen en politici, maar ook ngo's, het bedrijfsleven en gemeenten bijeenkomen. 

"We moeten ook voor de bewustwording zorgen dat het gewoon heel leuk is om met de trein te reizen", zegt Timmermans in "Het journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen