Copyright 2021 The Associated Press. All rights reserved.

Geheime diensten in de VS: "Coronavirus zou geen biologisch wapen zijn", maar mogelijk lek in Chinees labo

De Amerikaanse geheime diensten hebben hun rapport over de oorsprong van het coronavirus afgerond. Ze zijn het niet helemaal eens, maar er zou geen bewijs zijn dat het virus als biologisch wapen ontwikkeld zou zijn door China. De vermoedens gaan eerder uit naar een lek in een Chinees laboratorium.

President Joe Biden had enkele maanden geleden zijn geheime diensten bevolen om binnen de 90 dagen een diepgaand onderzoek te voeren naar de oorsprong van het coronavirus. In augustus werd al een eerste versie van het rapport vrijgegeven, nu is er een geüpdatete versie. Maar er is nog altijd geen definitieve conclusie en de verschillende inlichtingendiensten zijn het niet helemaal eens.

Een aantal diensten gaan ervan uit dat de oorsprong van het coronavirus ligt bij zieke dieren of in een verwant virus dat gemuteerd zou zijn. Een andere mening is dat het virus tijdens een experiment in een laboratorium in Wuhan zou overgegaan zijn op mensen die het virus daarna verspreid hebben.

De meeste VS-inlichtingendiensten geloven niet dat Chinese geleerden een biologisch wapen gemaakt zouden hebben dat dan door verkeerde handeling verspreid zou zijn. De Chinese leiders bleken niet op de hoogte te zijn van het virus voor dat eind 2019 verspreid raakte in de stad Wuhan. 

Wel hebben de Amerikanen kritiek op Peking omdat dat nog altijd geen onafhankelijk internationaal onderzoek toelaat en weigert om informatie vrij te geven. Net daarom is er te weinig informatie om een definitief oordeel te vellen over de oorsprong van het virus, aldus de geheime diensten.

De Chinese ambassade in Washington reageert kritisch op het rapport en noemt het onderzoek in de VS "een politieke farce". Peking ontkent dat het informatie achterhoudt. Eerder dit jaar is een klein onderzoeksteam van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) in China toegelaten, maar dat kreeg slechts beperkte toegang en het onderzoek leverde ook niet veel op.

Meest gelezen