Herdenkingsbord voor verkeersslachtoffer Merel De Prins onthuld in Vilvoorde, "zou bord van hoop moeten zijn"

In Vilvoorde is vandaag een herdenkingsbord onthuld ter ere van Merel De Prins die op 28 oktober 2015 omgekomen is bij een verkeersongeval. Ze was toen 12. Het doel van het bord is bestuurders aan te sporen zich veiliger te gedragen in het verkeer. 

Merel De Prins kwam zes jaar geleden om het leven toen Muhammed Aytekin haar met zijn BMW aanreed. De Prins fietste op dat moment op het fietspad op het kruispunt van de Radiatorenstraat en de Frans Willemstraat. Aytekin reed, in een onverzekerde wagen, 85 km/u in de bebouwde kom. Hij pleegde eerst vluchtmisdrijf maar gaf zich later aan bij de politie.

De ouders van Merel zetten zich sinds het ongeval onvermoeibaar in voor verkeersveiligheid.  "We staan hier met een raar gevoel”, zegt vader Kris De Prins. “Uiteindelijk is er in die zes jaar nog niet zoveel veranderd en dat stoort ons. Onze boodschap is dat dit een bord van hoop zou moeten zijn. Hoop op verandering vooral ook. Dat politiek, justitie en politie in actie schieten met systemen waarbij ongevallen met onverbeterlijke recidivisten zoals bij Merel niet meer kunnen gebeuren."

"Het heeft ook vijf jaar geduurd om die kruising van de drukke fietsostrade F1 aan de Willemsstraat hier te beveiligen met verkeersremmers. Dit is nu wel een verbetering maar ik vind nog altijd dat dergelijke oversteken in het algemeen volledig conflictvrij gemaakt zouden moeten worden.”

Uiteindelijk is er in die zes jaar nog niet zoveel veranderd en dat stoort ons. 

Kris De Prins, vader van Merel

"We hebben het bord op die plek gezet om een statement te maken over verkeersveiligheid", vertelde Peggy Muyldermans, moeder van Merel: "Er zouden geen verkeersdoden meer mogen vallen, zeker geen kinderen. We moeten naar een verkeersveilige situatie komen."

Annemie Hemelaers, voorzitter van Ouders van Verongelukte Kinderen - SAVE vzw, leidde het inhuldigingsmoment. "Om tot verkeersveiligheid te komen moeten we samenwerken. Niet alleen de buren, niet alleen politici, iedereen moet het samen doen. Maar er is nog een lange weg te gaan." Op het einde somden vrijwilligers de namen van alle kinderen op die in Vlaanderen door een ongeval in het verkeer overleden zijn.

Burgemeester van Vilvoorde, Hans Bonte (Vooruit), nam ook het woord: "We staan samen voor uitdagingen om het verkeer te verbeteren en om kinderen en jongeren beter te beschermen."

Meest gelezen