Copyright 2021 The Associated Press. All rights reserved.

Honderdduizenden Soedanezen betogen tegen militairen die macht hebben overgenomen, al drie betogers zijn gedood

In Soedan is vandaag opnieuw massaal betoogd tegen de staatsgreep die het leger vorige maandag heeft uitgevoerd. De oppositie had opgeroepen tot een "mars van miljoenen". Er zouden in de hoofdstad Khartoem honderdduizenden mensen op straat zijn gekomen. De internationale gemeenschap had de legertop gewaarschuwd om geen geweld te gebruiken tegen vreedzame betogers, maar er is intussen al sprake van drie doden.

Volgens journalisten ter plaatse zouden er in de hoofdstad Khartoem en de zusterstad Omdurman net over de Nijl honderdduizenden mensen deelgenomen hebben  aan het protest. Ook in andere steden in Soedan zou er betoogd zijn. Het ongenoegen over de staatsgreep en de onderbroken overgang naar de democratie zit blijkbaar heel diep bij de Soedanese bevolking.

Tot de betogingen was opgeroepen door de partijen die het volksprotest en de overgang naar de democratie genegen zijn en die maandag door een staatsgreep van het leger opzij zijn geschoven. Sindsdien is er in Khartoem en elders al veel betoogd en zijn er zeker 13 mensen doodgeschoten door het leger en de politie.

Vanochtend hadden militairen en de oproerpolitie delen van Khartoem afgesloten, net als de bruggen over de Nijl naar de zusterstad Omdurman. Dat heeft de betogingen niet kunnen verhinderen, maar wel dat al die mensen samenkwamen. Volgens artsen zouden er in Omdurman alleen zeker drie mensen zijn overleden aan schotwonden. Ook elders zou er geschoten zijn en werd er traangas afgevuurd, maar het is nog niet duidelijk of er meer slachtoffers zijn gevallen. (Lees verder onder de foto).

Copyright 2021 The Associated Press. All rights reserved.

De meeste westerse en enkele Afrikaanse landen en ook de Verenigde Naties hebben de legertop in Soedan gewaarschuwd om geen buitensporig geweld te gebruiken tegen de betogers. Ook legerleider en nieuwe machthebber generaal Abdel Fattah al-Burhan had gisteren de ordediensten om terughoudendheid gevraagd, wellicht om buitenlandse druk af te weren.

Maandag heeft het leger de macht gegrepen en de overgangsraad die het land bestuurde sinds de val van dictator Omar al-Bashir in 2019, ontbonden. In die raad zaten vertegenwoordigers van het democratische volksprotest, maar ook die van het leger. De voorbije maanden zijn de spanningen tussen beide kampen evenwel toegenomen. 

Ook in enkele Europese steden hebben Soedanezen en sympathisanten vanmiddag betoogd tegen de staatsgreep en uit solidariteit met de manifestanten in Khartoem. Dat was onder meer geval in Rome en Parijs, maar ook in Brussel. Daar protesteerden ongeveer 450 mensen in de buurt van het Europees Parlement tegen de staatsgreep in Soedan.

Deze Soedanezen in Parijs klagen de wreedheden van het leger aan in hun land.
AFP or licensors

Meest gelezen