"Vader van de tiramisu" overleden op 93-jarige leeftijd

Aldo Campeol, de man die in Italië wordt beschouwd als "de vader van de tiramisu", is gisteren op 93-jarige leeftijd overleden. Dat meldt de gouverneur van de Noord-Italiaanse regio Veneto via sociale media. Campeol was de eigenaar van het restaurant "Le Beccherie" in Treviso, waar hét Italiaanse dessert bij uitstek, tiramisu, zijn oorsprong zou gevonden hebben. Opvallend: Niet Campeol zelf maar wel zijn vrouw en zijn chef zouden de basis gelegd hebben voor het legendarische dessert.

"Met Aldo Campeol, die op 93-jarige leeftijd is overleden, verliest Treviso een culinaire ster, die nu ook daarboven zal schitteren." Met die woorden kondigde Luca Zaia, de gouverneur van Veneto, het overlijden van de Italiaanse restauranteigenaar aan. "In zijn huis werd, dankzij de intuïtie en verbeeldingskracht van zijn vrouw, een van 's werelds beroemdste desserts, tiramisu, geboren", vertelt Zaia.

Le Beccherie was een familierestaurant, Campeol werkte er al van jongsaf en werd ook eigenaar, in 2014 verkocht hij het restaurant. De tiramisu staat er al sinds het begin van de jaren 70 op de menukaart nadat Campeols chef een foutje zou gemaakt hebben. Toen de kok vanille-ijs aan het maken was, liet hij per ongeluk een lepel mascarpone in een kom met eieren en suiker vallen. De kok en mevrouw Campeol proefden het mengsel, zagen het potentieel ervan in en besloten het resultaat te serveren op in koffie gedoopte lange vingers en bestrooid met bittere cacao. De rest is geschiedenis.

Maak me blij

Campeol is lang niet de enige die beweert de "uitvinder" te zijn van het typische Italiaanse dessert, hij heeft dan ook jarenlang hard gestreden om het vaderschap ervan op te eisen. Er zijn allerlei variaties van het toetje in omloop, maar het recept van Campeol wordt door de officiële Accademia Italiana della Cucina erkend als de 'echte' tiramisu. De naam tiramisu betekent letterlijk "trek mij omhoog", wat zoveel inhoudt als "beur mij op" of "maak mij blij".

Meest gelezen