© Radio 2

Dierenasielen zitten overvol: “We kunnen de opvang niet meer aan”

Enkele Limburgse dierenasielen trekken aan de alarmbel omdat ze overvol zitten. Door corona hebben heel wat mensen een dier in huis gehaald waar ze achteraf spijt van hebben. Tegelijk loopt ook het kittenseizoen langer dan anders.

De kattenopvang in Kinrooi moet dieren weigeren omdat ze geen plaats meer hebben om nog extra katten op te vangen. Ook de vrijwilligers zitten daar op hun tandvlees. “We willen hulp en hopen snel op een oplossing”, zegt Mirjam Werts van kittenopvang Hello Katty in Kinrooi. “Er is een plaatstekort, de werkdruk is veel te hoog en er is een overdaad aan extra taken.” Ook bij het dierenasiel in Brustem (Sint-Truiden) zien ze dat er nu nog veel jonge katjes worden binnengebracht terwijl de zomer al lang achter ons ligt.

De honden zijn in coronatijd gekocht en sommige daarvan krijgen wij nu binnen
Philip Zurinckx, dierenasiel Brustem

In het asiel van Brustem worden op dit moment tot 60 honden opgevangen. “Het is ontzettend druk omdat er heel wat honden die nu het asiel binnenkomen, ongeveer 1,5 jaar oud zijn”, vertelt Philip Zurinckx van het asiel. “De dieren zijn in coronatijd gekocht en zijn door problemen al enkele keren van eigenaar veranderd. Vaak zijn dat honden waar er werk aan is vooraleer ze geadopteerd kunnen worden.” Door de extra energie die de honden nodig hebben, stokt de doorstroming en is er weinig plaats in de asielcentra. 

(lees verder onder de foto)

© Radio 2

Enkel dringende noodgevallen

Het dierenasiel heeft al dieren moeten weigeren. “Er zijn nu al honden die even moeten wachten vooraleer ze kunnen binnenkomen, omdat er geen plaats voor is”, zucht Zurinckx. “Voor noodgevallen proberen we wel plaats te houden. Maar op dit moment kunnen we alle vragen niet aan.” De dierenverzorger doet tegelijk een oproep: “We moeten ons eens dringend bezinnen hoe we omgaan met de verkoop en het aanschaffen van dieren, want het loopt erg verkeerd op dit moment.”

© Radio 2 archiefbeeld

Meest gelezen