vlnr: Angela Merkel (Duitsland), Mario Draghi (Italië), Emmanuel Macron (Frankrijk) en Boris Johnson (Verenigd Koninkrijk)
Copyright 2021 The Associated Press. All rights reserved.

Aarde mag maximaal 1,5 graden opwarmen, maar concreet plan is er niet: G20 bereikt afgezwakt klimaatakkoord

De leiders van de G20, de 19 grootste economische landen ter wereld en de EU, willen de opwarming van de aarde beperken tot anderhalve graad. Dat hebben ze beslist op hun top in Rome. Over hoe ze dat willen bereiken, vonden ze echter geen akkoord, en ook over tegen wanneer ze klimaatneutraal willen zijn en wanneer ze zullen afstappen van steenkool was onenigheid. "Ergens rond 2050", klinkt het afgezwakte compromis.

Met de klimaattop in Glasgow in het achterhoofd stond ook tijdens de G20-top in Rome de strijd tegen de klimaatverandering met stip aangeduid in de agenda van de wereldleiders. 

Er moest tijdens het overleg een akkoord gevonden worden over een klimaatneutrale samenleving tegen 2050, het afbouwen van fossiele brandstoffen en het beperken van de stijging van de gemiddelde temperatuur.

Het akkoord dat de regeringsleiders vandaag bereikten, wordt bij de milieu-organisaties echter op weinig gejuich onthaald.

Voor het topoverleg gooiden de wereldleiders een muntje in de wereldberoemde Trevifontein in Rome:

Videospeler inladen...

De regeringsleiders hebben nogmaals de ambitie bevestigd uit het klimaatakkoord van Parijs, om de opwarming van de aarde te beperken tot anderhalve graad. Daarnaast hebben ze ook beslist om de subsidiëring van steenkoolcentrales in het buitenland stop te zetten. Een plan van aanpak om de klimaatopwarming tegen te gaan of een concrete datum voor de volledige afschaffing van steenkool hadden ze echter niet.

De regeringsleiders beloven ook om klimaatneutraal te worden, dat wil zeggen dat hun landen geen broeikasgassen meer mogen uitstoten in de atmosfeer, of dat wat ze nog uitstoten, moet worden opgevangen door technologie of de natuur. Het is door die uitstoot van broeikasgassen dat het klimaat opwarmt. 

Als de G20 een generale repetitie was voor de klimaattop in Glasgow, dan hebben de wereldleiders hun kans gemist
Jennifer Morgan, Greenpeace

De G20-landen zijn verantwoordelijk voor 80 procent van de wereldwijde uitstoot van broeikasgassen. Zij kunnen dus ook die uitstoot indijken, maar over hoe ze dat precies willen doen, werd niets concreets afgesproken. Ook over de datum waarop dat doel  bereikt moet worden, zijn ze het niet eens. "Ergens rond 2050", klinkt het. Daarmee komt de G20 vooral China en Rusland tegemoet, terwijl de EU en de VS tegen 2050 klimaatneutraal willen zijn.

Na hun top in Rome reizen de G20-leiders meteen door naar Glasgow, waar vandaag de VN-klimaatconferentie werd afgetrapt, maar veel hebben ze dus niet om mee te nemen naar die belangrijke afspraak. "Als de G20 een generale repetitie was voor de klimaattop in Glasgow, dan hebben de wereldleiders hun kans gemist," reageerde Jennifer Morgan, directeur van Greenpeace International. Zij noemde het slotcommuniqué van de G20 "zwak en weinig ambitieus", en ze verweet de G20-landen "te weinig visie te hebben".

De Franse president Emmanuel Macron is het niet eens met de kritiek van Greenpeace. Hij noemt de top G20-top in Rome "een succes dat resultaten heeft opgeleverd op het gebied van klimaatverandering, ondanks de verdeeldheid tussen de naties".

Brits premier Boris Johnson en Europese Raadsvoorzitter Charles Michel gooien een muntje in de beroemde Trevifontein in Rome
Copyright 2021 The Associated Press. All rights reserved.

De G20 of Groep van 20 bestaat uit de Europese Unie en 19 van de grootste economieën ter wereld. Het gaat om de VS, het Verenigd Koninkrijk, Australië, Canada, Duitsland, Frankrijk, Italië en ook Japan, Zuid-Korea, China, India, Indonesië, Brazilië, Argentinië, Mexico, Rusland, Turkije, Saudi-Arabië en Zuid-Afrika. Samen zijn die goed voor 90% van de wereldeconomie en twee derde van de wereldbevolking.

Het samenwerkingsverband werd opgericht in 1999 en was bedoeld als een uitbreiding van de vooral westerse G7. De G20 leek vooral relevant te worden na de financiële crisis van 2008, maar is daarna opnieuw wat weggedeemsterd. Naast die 20 vaste leden nemen ook nog andere landen zoals Spanje en Nederland deel aan de vergaderingen evenals toplui van internationale organisaties.

Visserijconflict tussen Verenigd Koninkrijk en Frankrijk houdt aan

In de marge van de top van de 20 rijkste landen zijn de Franse president Macron en de Britse premier Johnson er niet in geslaagd vooruitgang te boeken in het visserijconflict tussen de twee landen. Een heleboel Franse vissers hebben nog geen toelating gekregen om zoals vroeger te vissen in Britse wateren en Frankrijk dreigt daarom met vergeldingsmaatregelen. 

Na hun gesprek gaven de twee leiders een andere versie van de toestand, en zeiden ze allebei dat de bal in het kamp van de tegenpartij ligt. Als de Britse regering morgen niet tegemoet komt aan de Franse eisen, legt Frankrijk strenge beperkingen op aan de invoer van vis uit het Verenigd Koninkrijk.

Biden en Erdoğan hebben "constructief gesprek"

De Amerikaanse president Joe Biden en zijn Turkse ambtgenoot Recep Tayyip Erdoğan zijn tijdens de top wél dichter naar elkaar gegroeid. Zij hebben na een constructief gesprek besloten dat ze de samenwerking tussen hun landen willen verbeteren. 

De relatie tussen de twee landen is al langere tijd gespannen, begin deze maand dreigde Erdogan er nog mee de ambassadeurs van tien westerse landen uit te wijzen, waaronder de VS.

De twee staatshoofden spraken elkaar in de marge van de G20-top in Rome en woordvoerders benadrukken dat Erdoğan en Biden een "constructief gesprek hebben gehad, in een goede sfeer". 

De presidenten hebben afgesproken een mechanisme te ontwikkelen om hun onderlinge geschillen op te lossen. Ze hebben het ook gehad over het versterken van de handel, bilaterale relaties en regionale ontwikkelingen.

Meest gelezen