Pixabay

Gent voert verhardingstaks in voor inwoners die te veel beton of asfalt gebruiken

Gent gaat vanaf 2023 een verhardingstaks invoeren voor inwoners die te veel beton of asfalt gebruiken op hun eigendom. De maatregel moet ervoor zorgen dat mensen meer kiezen voor ondergrond die water doorlaat. Zo kan wateroverlast vermeden worden. 

Vlaanderen heeft veel verharde ondergronden, ook bij particulieren. Regenwater kan dan niet in de ondergrond, en moet via de riolen weg. Bij hevige regen kan dat tot overstromingen leiden. Gent wil nu dat mensen meer ontharden, iets wat de stad zelf waar mogelijk al doet. “We ontharden straten, pleinen, speelplaatsen, noem maar op”, zegt schepen Filip Watteeuw. “En bij iedere straat die we heraanleggen, moet minimum 15 procent onthard worden. Maar ook bedrijven en de inwoners moeten helpen. Vandaar de verhardingstaks.”

Bij iedere straat die we heraanleggen, moet nu al 15 procent onthard worden.
Schepen Filip Watteeuw

Kazerne krijgt nieuw park

Sommige projectontwikkelaars ontharden al, zoals in de Leopoldskazerne aan het Citadelpark in Gent.  De vroegere legerkazerne wordt momenteel volledig omgebouwd. Er komen woningen, appartementen en zelfs een hotel. Maar ook groen.  “De Leopoldskazerne was vroeger volledig verhard, met een groot plein vol kasseien”, vertelt Kristoff De Winne van projectontwikkelaar Matexi/Mosart (zie video hieronder). “Nu komt er hier een nieuw park. Dat komt bovenop de nieuwe ondergrondse parking. Daar komt een meter aarde bovenop, en daar gaan we bomen en struiken planten, en kan het water insijpelen.”

Videospeler inladen...

Anderhalf miljoen euro inkomsten

De nieuwe taks wordt niet overal op gejuich onthaald. Je zou als stad ook omgekeerd kunnen werken, zo klinkt het. Met andere woorden : een premie geven voor wie onthardt. “Wat we nu doen, sluit dat niet uit”, zegt Watteeuw. ”Je kan enerzijds een taks heffen, en anderzijds ook inwoners stimuleren. We gaan dat bekijken.”

Hoeveel de verhardingstaks zal bedragen, is nog niet duidelijk. Maar de inkomsten moeten Gent anderhalf miljoen euro opbrengen in de begroting. De stad benadrukt dat het niet de bedoeling is om wonen in Gent duurder te maken. 

Meest gelezen