Nieuwslezer Igor Kirillov, "de stem en het gezicht van de Sovjet-Unie", is overleden

In Rusland is Igor Kirillov, jarenlang het gezicht van de staatstelevisie van de Sovjet-Unie overleden. Hij presenteerde meer dan 20 jaar het belangrijkste nieuwsprogramma van de Sovjet-Unie en was zo "de stem van de USSR". Met zijn plechtige en beheerste voorkomen informeerde hij kijkers over grote gebeurtenissen en las hij partijmededelingen voor. Kirillov is 89 geworden.

De carrière van Kirillov bij de staatsmedia van de Sovjet-Unie begon eind jaren 50. Hij bracht de inwoners op de hoogte van de lancering van de eerste Russische satelliet in de ruimte, de Spoetnik I, in 1957, en de eerste bemande ruimtevlucht, met de Rus Joeri Gagarin, in 1961.

Kirillov groeide uit tot de meest bekende nieuwslezer van de Sovjet-Unie, een symbool van de sovjettijd. Tot aan de val van de Sovjet-Unie was hij voor de inwoners de man die hen op de hoogte bracht van de grote nieuwsfeiten en mededelingen van het regime. Hij informeerde mensen onder meer over de inval van de sovjets in Afghanistan in 1979, de Olympische Spelen in Moskou in 1980 en de kernramp in Tsjernobyl in 1986.

"Een legendarische collega, senior kameraad en leermeester"

Daarnaast was Kirillov ook de stem en het gezicht van de partij in de media: hij las de partijmededelingen voor op de staatstelevisie en bracht mensen op de hoogte van de benoemingen en overlijdens in de partijtop. Hij gaf uitleg bij de begrafenissen van de sovjetleiders, de talloze militaire parades en de partijcongressen. Hij vergezelde de sovjetleiders ook op hun buitenlandse diplomatieke reizen.  

Meer dan 30 jaar presenteerde Kirillov "Vremya" ("Tijd"), het belangrijkste nieuwsprogramma van de staatstelevisie, en was hij betrokken bij de andere programma's. Eind jaren 80 veranderde het nieuwslandschap, ook binnen de Sovjet-Unie. Nieuwslezers waren niet enkel meer plechtstatige "aankondigers". Kirillov was steeds minder en minder te zien op de staatstelevisie, hij verscheen voor het laatst in december 1989. In 1991 klapte de Sovjet-Unie in elkaar.

Kirillov werd meermaals gedecoreerd. Hij is 89 jaar geworden. "Pervi Kanal", de zender die in de plaats gekomen is van de sovjet-staatstelevisie, beschrijft Kirillov als "een legendarische collega, senior kameraad en echte leermeester, met een intelligente uitstraling, een ingetogen glimlach en een kenmerkende stem die we zullen missen."

In 2018 werd Igor Kirillov (rechts) opgenomen in de Orde van de Eer door de Russische president Vladimir Poetin (links).

Meest gelezen